ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

AST < BIOCHIMIE < Analize medicale explicate



AST

Definitie

Aminotransferaza aspartat sau transaminaza aspartat se mai numeste transaminaza glutamica oxaloacetica. Despre ea se discuta impreuna cu o alta transaminaza- ALT caci impreuna evalueaza functia parenchimului hepatic. Aceasta enzima- aminotrasferaza aspartat are rolul de a realiza conversia aspartatului si a acidului alfa-ketoglutaric in oxaloacetat si in glutamat.

Izoenzime:

  • doua izoenzime sunt prezente in organismul uman. Amandoua aceste enzime au o similaritate crescuta. Ele se numesc TGO 1 si TGO 2, prima dintre ele-TGO1 izoenzima citozolica rezulta in cea mai mare parte din globulele rosii si din inima. Cea de-a doua izoenzima- TGO2 este prezenta in cea mai mare parte in ficat. TGO este crescuta cu precadere in afectarile hepatice severe. De asemenea cresteri ale ei se intalnesc in afectari ale muschiului cardiac-miocard-de exemplu in infarctul miocardic.

Ce sunt transaminazele, la ce folosesc ?

Prin masurarea transaminzelor se masoara afectarea ficatului. In mod normal aceste enzimele se gasesc in celulele ficatului dar cand acestea sunt distruse enzimele ajung in sange. Cele mai folosite enzime sunt TGO (AST) si TGP (ALT). TGO inseamna transaminaza glutamica oxaloacetica sau aminotransferaza aspartat (AST) iar TGP inseamna transaminaza glutamica piruvica sau aminotransferaza alanina (ALT).

Unde se gasesc transaminazele?

TGO se gaseste in mod normal in multe tesuturi inclusiv in ficat, muschi, rinichi, inima, creier. Este eliberata in sange cand unul din organe este afectat, deci nu este foarte specifica pentru afectarea ficatului TGP in schimb se gaseste in majoritate in ficat. Se gaseste si in alte oragane dar in general valori mari ale TGP in sange inseamna o afectare hepatica. Este deci destul de specifica pentru afectarea ficatului.

Care sunt valorile normale ale transaminazelor?

TGO 5-40 unitati pe litru TGP 7-56 unitati pe litru.

Ce inseamna nivelul crescut al transaminazelor ?

Valorile crescute ale TGO si TGP nu insemana automat o afectare hepatica. Evaluarea trebuie facuta de un doctor in contextul tuturor analizelor si manifestarilor bolii. Nivelul transaminazelor nu este legat direct de prognosticul bolii. De exemplu in hepatita A, transaminazele pot fi foarte crescute, dar aceasta boala are de obicei o evolutie buna. Pacientii cu hepatita C au nivele moderat crescute ale transaminazelor dar boala duce deseori la hepatita cronica si la ciroza hepatica.

Ce boli ale ficatului duc la cresterea transaminazelor?

Cele mai mari cresteri ale transminazelor se gasesc in hepatita A sau B, supardoza de paracetamol, soc hipovolemic. In aceste cazuri ele pot fi crescute de 10 ori pana la mii de unitati pe litru. Cresterile moderate ale transaminzelor se intalnesc cel mai des. Sunt deseori descoperite intamoplator in cursul unor analize de rutina la persoane sanatoase. Cresterile sunr de 2 ori pana la cateva sute de unitati pe litru. Cea mai comuna cauza a acestor cresteri este depunerea de grasime in ficat, care poate fi cauzata de alcool, diabet si obezitate. Hepatita cronica C este si ea o cauza de crestere moderata a transaminazelor. Medicamente care cresc transaminazele ?
  • Acid valproic
  • Aspirina
  • Diclofenac
  • Fenilbutazona
  • Fenitoin
  • Ibuprofen
  • Naproxen
  • Carbamazepina
  • Fenobarbital
  • Tetraciclina
  • Sulfonamidele
  • Izoniazida
  • Sulfametoxazol
  • Trimetoprim
  • Nitrofurantoin
  • Statinele
  • Niacin
  • Amiodarona
  • Hidralazina
  • Chinidina
  • Antidepresivele triciclice

Care sunt cauze mai putin comune de crestere a tranaminazelor ?

Cauze mai putin comune de crestere a enzimelor hepatice sunt hepatita B , hemocromatoza , boala Wilson , deficitul de alfa-1-antitripsina , boala celiaca , boala Crohn , colita ulceroasa si hepatitra autoimuna.

Hepatita B se poate croniciza cu valori ridicate ale transaminazelor. Hemocromatoza este o boala mostenita genetic in care exista o absorbtie exagerata a fierului din alimentatie cu depozite de fier in ficat care duc la inflamarea acestuia Boala Wilson este o boala mostenita genetic in care exista o acumulare de cupru in diverse organe, inclusiv in ficat si creier, ducand la inflamare cronica a ficatului si tulburari psihiatrice si motorii.

Deficitul de alfa-1-antitripsina este o boala mostenita genetic care duce la emfizem pulmonar si boala hepatica. Hepatita autoimuna este provocata de anticorpi care ataca celulele ficatului. Boala celiaca reprezinta o alergie la gluten cu balonare, diaree, etc. Pot aparea nivele usor crescute ale transaminazelor Boala Crohn si colita ulceroasa (ulcerativa) sunt inflamatii cronice ale intestionelor. Rareori nivelul crescut al transaminazelor poate fi un semn de cancer al ficatului.
Informatii specifice Focus ParametruValori normaleUM ASTF 0-100 ani 5-35 B 0-100 ani 5-38 UI/l
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







AST - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale