ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ACTIVITATEA RENINEI PLASMATICE < < Analize medicale explicate



Descriere

Renina este secretata in venele renale de catre aparatul juxtaglomerular pentru a mentine echilibrul hidroelectrolitic si tensiunea arteriala in limite adecvate.
Hiperkalemia, hiponatremia, perfuzia renala scazuta sau hipovolemia stimuleaza eliberarea reninei si initierea sistemului renina-angiotensina-aldosteron. Prin reactii succesive, angiotensinogenul este convertit la angiotensina I sub  actiunea reninei  si angiotensina I la angiotensina II la nivel pulmonar. Angiotensina II, un vasoconstrictor puternic, stimuleaza eliberarea aldosteronului de catre corticosuprarenala si consecutiv cresterea volumului circulant, cresterea TA si a nivelului seric de natriu.
Testul de stimulare a reninei, efectuat pacientului in ortostatism si in decubit dorsal, permite diferentierea hiperaldosteronismului primar de cel secundar. Daca in forma primara de hiperaldosteronism modificarea pozitiei nu modifica nivelele serice ale reninei, in cea secundara (si la persoanele normale cu HTAE) se constata o crestere a acestora in ortostatism ca urmare a reducerii perfuzarii renale.

Determinarea activitatii reninei plasmatice permite detectarea HTA esentiale, renale sau renovasculare. Cateterizarea venelor renale dupa injectarea unei substante de contrast radioopace in vena cava inferioara face posibila masurarea PRA in ambii rinichi. In HTA renovasculara, nivelul reninei in rinichiul afectat este de cel putin 1,4 ori mai mare decat in rinichiul contralateral, considerat sanatos. In HTA de alta etiologie nivelele reninei in ambii rinichi sunt similare.

Testul este contraindicat persoanleor cu reactii alegice la substantele iodate. 



Recomandari Recomandari pentru determinarea activitatii reninei plasmatice:

- diferentierea hipertensiunii arteriale esentiale, renale sau renovasculare;
- diferentierea hiperaldosteronismului primar de cel secundar.

Pregatire pacient Cu 2-4 saptamani inaintea determinarii va trebui sa intrerupeti administrarea antihipertensivelor, vasodilatatoarelor, diureticelor, corticosteroizilor si contraceptivelor orale, conform indicatiilor medicului. Pentru 3 zile inaintea testarii se recomanda o dieta cu continut scazut de sare. Nu mancati nimic in noaptea dinaintea recoltarii probei. Frecvent este necesar sa ramaneti in picioare cel putin 2 ore inaintea efectuarii testului deoarece rezultatele sunt influentate de pozitia pe care o adoptati. Daca conditia dumneavoastra nu o permite se poate recolta sange si stand in pat dar testul nu va mai fi la fel de precis. Dupa testare puteti reveni la dieta anterioara.

Metoda Este folosita metoda radioimunologica.

Pentru cadre medicale Se recolteaza 7-12 mL sange venos intr-o eprubeta cu capac mov racit. Se roteste usor eprubeta pentru a putea permite mixarea sangelui cu anticoagulantul. Se noteaza in formular momentul recoltarii, pozitia si dieta pacientului. Se completeaza de asemenea medicatia primita de pacient in momentul determinarii. Se plaseaza proba pe gheata si se transporta imediat la laborator. Este recomandat a se desface garoul imediat inaintea recoltarii probei pentru a evita staza si obtinerea de rezultate fals scazute.

Limite si interferente Sarcina si consumul de sare influenteaza nivelele reninei. Valorile sunt mai mari in caz de dieta hiposodata sau recoltare in ortostatism. Exista o variatie diurna a nivelelor reninei; acestea sunt maxime in cursul diminetii.

Cresteri:
- antihipertensivele, contraceptivele orale, diureticile, estrogenii, IEC si vasodilatatoarele.

Scaderi:
- betablocantele, clonidina, potasiul si rezerpina.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Activitatea reninei plasmatice - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale