ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

AMFETAMINE < < Analize medicale explicateDescriere Amfetaminele sunt substante stimulante ale SNC inrudite chimic si farmacologic cu epinefrina si norepinefrina - catecolaminele din organism.
Aceste substante sunt larg raspandite, mai ales ca inhibitori ai apetitului alimentar in cure de slabire, respectiv indicate pentru cresterea performantelor inainte de examen sau in viata profesionala (de ex. la soferii de camion).
Dupa ingestie, amfetaminele sunt absorbite cu usurinta din stomac si patrund rapid in circulatia sanguina. Sunt metabolizate de ficat prin procese de hidroxilare, demetilare (metamfetamina este demetilata in amfetamina), deaminare si conjugare. Eliminarea se face pe cale renala, atat sub forma de metaboliti cat si ca amfetamine nemodificat; procentul de amfetamine excretat depinde de pH-ul urinar.
Amfetaminele stimuleaza vigilenta si suprima apetitul prin efectele de excitare ale SNC; in acelasi timp induc o stare de energizare,incredere in sine si euforie.
Cresterea performantelor si a capacitatii de efort se face pe seama rezervelor energetice; daca acestea nu se refac in cantitate suficienta, cu timpul se ajunge la epuizarea generala a organismului. Acest risc este cu atat mai mare, cu cat prin efectul lor central, amfetaminele si derivatii lor suprima senzatia de foame, determinand reducerea aportului alimentar.
Amfetaminele pot determina atat dependenta fizica cat si psihica.
Supradozarea determina anorexie, insomnie, agitatie psihomotorie, anxietatea marcata; efectele cardiovasculare includ cresterea tensiunii arteriale si aritmii.
Testul utilizat in laboratorul Synevo se efectueaza pe un analizor automat si consta in determinarea calitativa a amfetaminelor si metamfetaminelor in urina, la o concentratie cut-off de 1000 ng/mL.

Recomandari Recomandari pentru determinarea amfetaminelor si a produsilor de degradare ale acestora in urina:

- suspiciunea unui consum de amfetamine.

Pregatire pacient Nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda Se foloseste metoda imunochimica bazata pe interactiunea cinetica a microparticulelor intr-o solutie ce este masurata prin modificarile in transmisia luminii. Se folosesc doua categorii de reactivi: unul contine anticorpi monoclonali de soarece anti-amfetamina si anti-metamfetamina, iar al doilea microparticule conjugate cu derivati de amfetamina. Daca amfetaminele nu sunt prezente in proba, anticorpii liberi se vor lega de conjugatele drog-microparticule si vor induce formarea de agregate. Pe masura ce se intensifica agregarea va creste absorbanta. In prezenta amfetaminelor, acestea vor intra in competitie cu conjugatele drog-microparticule pentru legarea anticorpilor liberi, iar agregarea si in consecinta absorbanta vor diminua. Continutul probei in amfetamine va fi determinat in functie de valoarea obtinuta pentru o concentratie cut-off cunoscuta a drogului.

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - o proba de urina spontana.

Recipient de recoltare - eprubeta pentru urina.

Cantitate recoltata - 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara adaugarea de aditivi sau substante conservante; pH-ul probelor de urina trebuie sa se mentina in intervalul fiziologic 5-8.

Stabilitate proba - probele de urina sunt stabile 3 zile la 2-8° C; daca nu este posibila testarea lor in acest interval de timp, probele vor fi congelate.


Limite si interferente Un rezultat pozitiv indica prezenta amfetaminelor in proba, dar nu furnizeaza informatii despre gradul intoxicarii.
Se recomanda ca rezultatele pozitive sa fie confirmate printr-o metoda mai specifica: gaz-cromatografie/spectrofotometrie de masa.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Amfetamine - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale