ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ANTICORPI ANTISPERMATOZOIZI < < Analize medicale explicateDescriere

Existenta anticorpilor indreptati impotriva spermatozoizilor a fost suspectata de mult timp. Studii sistematice au demonstrat proprietatile imunogene ale celulelor seminale prin evidentierea productiei de autoanticorpi la barbati sau a izo-anticorpilor la femei. Recent, s-a concluzionat ca atat barbatii cat si femeile sunt capabili sa produca anticorpi impotriva spermatozoizilor umani.
Acest status imunologic alterat poate afecta major fertilitatea. Desi cauzele aparitiei acestor anticorpi nu au fost complet elucidate, anticorpii antispermatozozi sunt recunoscuti ca un factor semnificativ in inducerea infertilitatii prin mecanism imunologic.
Astfel, anticorpii antispermatozoizi se pot gasi intr-un procent de 30 % la pacientii cu infertilitate de cauza neprecizata.
Spermatozoizii sunt separati de sistemul imunitar al barbatului prin asa numita bariera hemato-testiculara.
Cand aceasta bariera este compromisa, cum se intampla in cazul traumatismelor testiculare, vasectomiei, obstructiei epididimului sau infectiilor, spermatozoizii trec in circulatie si actioneaza ca imunogeni. Mecanismul prin care femeile ajung sa dezvolte in serul lor izo-anticorpi este mai putin cunoscut. S-a afirmat ca infectiile virale sau bacteriene nespecifice ar induce anticorpi care ar reactiona incrucisat cu antigenele spermatozoizilor. Recent, a fost luata in considerare posibilitatea existentei unui proces autoimun asociat cu aparitia anticorpilor antispermatozoizi.
Singurii anticorpi care au semnificatie clinica sunt cei specifici pentru membrana plasmatica a spermatozoizilor. Acesti anticorpi sunt capabili sa afecteze proprietatile de motilitate ale celulelor spermatice si participarea lor in procesul de fertilizare.
Astfel, prezenta anticorpilor interfera cu: reactia acrozomului, capacitatia, penetrarea prin mucusul cervical, atasarea spermatozoizilor de ovul, penetrarea efectiva a spermatozoizilor si fertilizarea ovulului.Recomandari

Recomandari pentru determinarea anticorpilor antispermatozoizi:

Investigarea cazurilor de infertilitate in urmatoarele situatii:
- la barbati: aglutinarea spermatozoizilor in ejaculat; antecedente de traumatism testicular sau biopsie; vasectomie; infectii genitale; leziuni obstructive ductale;

- la femei: test postcoital anormal; antecedente de infectii genitale; absenta altor cauze de infertilitate.

Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese).

Metoda Se foloseste metoda ELISA.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 3 zile la 4o C ; timp mai indelungat la -20o C.Limite si interferente Nu prezinta.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Anticorpi antispermatozoizi - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale