ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ANTICORPI HETEROFILI (MONONUCLEOZA INFECTIOASA) < < Analize medicale explicateDescriere

Determinarea anticorpilor heterofili in serul pacientilor constituie un test rapid, util in diagnosticul mononucleozei infectioase, afectiune produsa de virusul Epstein-Barr.
Paul si Bunnel au demonstrat ca anticorpii prezenti in serul pacientilor cu mononucleoza infectioasa aglutineaza eritrocitele de oaie si cal. Davidson a folosit o procedura modificata de detectare a anticorpilor prin introducerea unei etape de absorbtie diferentiata care sa elimine interferentele cu anticorpii Forssman si cei din boala serului. Testul Davidson este unanim acceptat ca o metoda de referinta in depistarea anticorpilor heterofili din mononucleoza infectioasa.
Anticorpii heterofili apar in ser in zilele 6-10 de boala, ating un nivel maxim in saptamanile 2-3 de la debutul manifestarilor clinice, dupa care scad progresiv in decurs de 4-8 saptamani. In unele cazuri anticorpii pot persista pana la un an. Nivelul anticorpilor nu se coreleaza cu severitatea bolii sau cu gradul limfocitozei.Recomandari Recomandari pentru determinarea anticorpilor heterofili (mononucleoza infectioasa):

- diagnosticul serologic al mononucleozei infectioase.


Pregatire pacient Testul nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda Se foloseste metoda latex aglutinare.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare; determinarea se executa imediat ; daca acest lucru nu este posibil, serul se stocheaza la 2-8ºC.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian.

Stabilitate proba - serul separat este stabil cateva ore la temperatura camerei si 48 ore la 2-8º C.Limite si interferente Reactii fals pozitive: apar in hepatita virala A sau B, leucemie acuta limfoblastica, boala Hodgkin, limfom non-hodgkinian, limfom Burkitt, carcinom pancreatic, infectie cu citomegalovirus, artrita reumatoida, malarie, rubeola. Testul efectuat in laboratorul Synevo da <2.0% reactii fals pozitive; medicul trebuie sa coreleze rezultatele obtinute cu starea clinica a pacientului.

Reactii fals negative: apar la aproximativ 10-15% dintre pacientii testati si sunt mai frecvente la copii decat la adulti. La acesti pacienti nu se produc anticorpi heterofili. In aceste cazuri se recomanda determinarea de anticorpi specifici fata de virusul Epstein Barr.
NOTA:  Nu exista reactii incrucisate cu anticorpii normali Forssman.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Anticorpi heterofili (mononucleoza infectioasa) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale