ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ANTIGEN ROTAVIRUS IN MATERIILE FECALE < < Analize medicale explicate



Descriere

Diareile acute la sugarul si copilul mic sunt in marea majoritate a cazurilor de etiologie infectioasa, fiind determinate in ordinea frecventei de virusuri, bacterii si, mult mai rar, de protozoare patogene.
Rotavirusurile reprezinta o cauza frecventa de gastroenterita la pacientii pediatrici. Climatul de iarna favorizeaza infectia cu rotavirusuri, care determina pana la 85% din cazurile de diaree la copiii sub varsta de 3 ani. In sezonul cald, frecventa imbolnavirilor cu rotavirus scade la 40%.
Boala este puternic contagioasa si se poate asocia cu simptome respiratorii. Scaunele sunt lichide sau gleroase cu mucus si sange, precedate frecvent de varsaturi si febra. Afectiunea este autolimitanta (5-8 zile), dar poate avea o evolutie severa la pacientii imunodeprimati. In 5-10% din cazuri se poate instala o intoleranta secundara la lactoza.
Calea fecal-orala si rolul “mainii murdare” sunt principalele modalitati de transmitere a infectiei. Exista o susceptibilitate particulara dependenta de varsta, in sensul ca numarul receptorilor pentru rotavirus, situati pe enterocit, scad odata cu inaintarea in varsta, ceea ce evolueaza paralel cu scaderea susceptibilitatii la aceasta infectie. Sunt posibile epidemii in colectivitatile aglomerate de sugari si copii de varsta mica.
La debut si in faza acuta a bolii, particulele de rotavirus sunt excretate in cantitati mari in materiile fecale (108 particule virale/g scaun).



Recomandari Recomandari pentru efectuarea antigenului Rotavirus:

- suspiciune clinica de gastroenterita virala.

Pregatire pacient Testul nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda Se foloseste metoda latex-aglutinare (particulele latex sensibilizate cu fractiunea IgG a antiserului de iepure anti-rotavirus aglutineaza in prezenta antigenului rotavirus din materiile fecale)

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - materii fecale proaspete, emise spontan.

Recipient de recoltare - recipient steril cu capac pentru fecale, fara mediu de transport.

Volumul proba - 2 ml de materii fecale lichide sau aproximativ 1 g de materii fecale semiformate.

Transportul probei - se va face la rece (2-8° C) pana in maximum 72 de ore de la recoltare; pana in momentul examinarii, proba va fi tinuta la frigider.



Limite si interferente Este dificil de apreciat calitatea probei recoltate; pacientii trebuie investigati in paralel si pentru o posibila etiologie bacteriana a sindromului diareic, prin efectuarea coproculturii.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Antigen Rotavirus in materiile fecale - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale