ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

CATECOLAMINE URINARE (METANEFRINE URINARE) < < Analize medicale explicate



Descriere

Metanefrina  si normetanefrina sunt produsii metabolici ai epinefrinei si norepinefrinei, hormoni produsi in exces de medulosuprarenala, in caz de feocromocitom. Deoarece secretia acestora este de obicei episodica, determinarea catecolaminelor plasmatice intr-o perioada asimptomatica poate da rezultate normale, in timp ce dozarea metanefrinelor in urina din 24 ore poate oferi informatiile necesare pentru diagnostic. S-a demonstrat ca determinarea metanefrinelor urinare furnizeaza cel mai mare numar de rezultate real pozitive  in feocromocitom, devenind astfel primul test solicitat in evaluarea initiala a pacientilor. Metanefrinele sunt crescute in 98-99 % din cazuri, in timp ce acidul vanilmandelic in aproximativ 90 % din cazuri. In afara feocromocitomului, metanefrinele urinare sunt utile si pentru diagnosticul neuroblastomului si ganglioneuroblastomului.



Recomandari

Recomandari pentru determinarea metanefrinelor urinare:

- diagnosticul feocromocitomului;
- diagnosticul neuroblastomului  si ganglioneuroblastomului.



Pregatire pacient Se va evita consumul de cafea, ceai, ciocolata, fructe (in special banane) si substante care contin vanilie cu 72 ore inaintea recoltarii. De asemenea se va evita fumatul, stresul fizic si psihic pe perioada recoltarii. Este de preferat sa se intrerupa medicatia care poate produce interferente cu 1 saptamana inaintea recoltarii.

Metoda Se foloseste metoda cromatografica-spectrofotometrica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat­ - urina de 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate  emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2- 8o C in timpul colectarii si ulterior pana se lucreaza efectiv.

Prelucrare necesara dupa recoltare - este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8o C sau la -20o C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH 0.7-0.9.

Recipient de recoltare - vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore.

Cantitate recoltata - 10 mL.

Cauze de respingere a probei - specimen care nu a fost pastrat la 2-8o C; utilizarea de substante conservante (produc interferente).

Stabilitate proba - 5 zile la 2-8o C; 1 luna la -20o C.



Limite si interferente

Valori crescute ale excretiei de metanefrine pot fi intalnite in caz de hipoglicemie, de aceea  se va evita efectuarea testului la pacientii care nu se alimenteaza per os.
Valori scazute ale excretiei de metanefrine pot aparea dupa administrarea de substante radiologice de contrast.

Interferente cu medicamente:

Cresteri:
- acid aminosalicilic, alfa-metildopa, bronhodilatatoare, clorpromazina, dezobstruante nazale, disulfiram, guanetidina, insulina, levodopa, litiu, nifedipina, nitroglicerina, prazosin, preparate pentru tuse, proclorperazin, rezerpina.
Scaderi:
- clonidina, disulfiram, fenotiazine, guanetidina, imipramina, inhibitori de MAO, levodopa, morfina, rezerpina.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Catecolamine urinare (metanefrine urinare) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale