ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

CONCENTRAT LEUCOCITAR < < Analize medicale explicateDescriere Detectia unor elemente patologice posibil prezente in sangele periferic poate fi marita prin prepararea unei fractiuni concentrate a elementelor nucleate sanguine (buffy coat). Cand este prezent doar un numar mic de celule imature sau elemente celulare anormale, acestea pot sa nu fie detectate pe frotiul de sange obisnuit, concentratul leucocitar putand fi de ajutor in identificarea lor.

Pe lamele de concentrat leucocitar pot fi prezente celule sanguine care nu apar in mod obisnuit in formula leucocitara curenta, cum ar fi: mielocite, metamielocite. Pe lamele de concentrat leucocitar nu se pot aprecia cu acuratete morfologia eritrocitara, numarul de trombocite si formula leucocitara. Uneori se poate observa un numar mai mare de monocite. Totusi frotiurile de concentrat leucocitar bine efectuate sunt reprezentative pentru populatia generala de celule nucleate prezenta in sange. In cazurile cu leucopenie se pot examina intr-un timp scurt mult mai multe celule decat pe frotiul obisnuit.


Recomandari Recomandari pentru determinarea concentratului leucocitar:

- pancitopenia fara o cauza aparenta: detectia de celule imature sau anormale;
- leucemia leucopenica: detectia de blasti;
- tablou leucoeritroblastic: identificarea de precursori mieloizi, eritroblasti, fragmente de megakariocite;
- anemie macrocitara (megaloblastica): identificarea de megaloblasti (precursori eritroizi nucleati) si granulocite hipersegmentate;
- mielom multiplu: prezenta de plasmocite;
- hairy cell leukemia: identificarea de celule paroase;
- atunci cand se suspecteaza prezenta de celule tumorale circulante (limfoame in faza leucemica);
- prezenta de paraziti sau bacterii intraleucocitare.


Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (inainte de masa) sau postprandial.

Metoda Se foloseste examinarea microscopica initial la putere mica (obiectivul de 20x), apoi cu obiectivul de 100x cu imersie. Se examineaza cu atentie marginile si franjurii frotiului unde se dispun adesea precursorii mieloizi (mielocite, promielocite, blasti) si eritroblastii.

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - sange venos.

Cantitate recoltata - 2 tuburi (cat permite vacuumul).

Recipient de recoltare - vacutainer cu K3 - EDTA.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se aseaza tuburile intr-un stativ in pozitie verticala si se lasa la temperatura camerei 2-3 ore, timp in care elementele celulare sanguine sedimenteaza separandu-se de plasma. Se aduna cu o pipeta plasma supernatanta impreuna cu stratul leuco-trombocitar situat deasupra stratului eritrocitar si o mica portiune din stratul eritrocitar. Se trece plasma colectata intr-o eprubeta si se centrifugheaza 10 minute la 2000 rpm, leucocitele si trombocitele depunandu-se pe fundul eprubetei. Se indeparteaza plasma supernatanta cu exceptia unei mici cantitati care va servi ca diluant al sedimentului din care se vor intinde frotiurile ce vor fi colorate May-Grunwald-Giemsa.

Cauze de respingere a probei - tub incorect, specimen coagulat/hemolizat.

Stabilitate proba - frotiurile trebuie efectuate cat mai repede dupa recoltare (primele 2-3 ore); frotiurile fixate in metanol sunt stabile necolorate cel putin 1 an fara scaderea calitatii.

Limite si interferente

Prepararea frotiurilor de concentrat leucocitar poate determina distorsiuni celulare, in special ale celulelor fragile.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Concentrat leucocitar - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale