ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

D-DIMERI (SANGE) < < Analize medicale explicateDescriere

In cursul procesului de degradare a cheagului de fibrina sub influenta plasminei sunt generate fragmente ce contin D-dimeri. D-dimerii sunt astfel considerati un marker al starii de hipercoagulabilitate si al fibrinolizei endogene, niveluri crescute fiind inregistrate la pacientii afectati de tromboze.

1. Testul are valoare predictiva negativa pentru tromboza venoasa profunda a membrelor inferioare si tromboembolismul pulmonar in sensul ca obtinerea unui rezultat negativ la pacientii suspectati de aceste afectiuni exclude prezenta acestora intr-un procent de 85-91 %. La pacientii din ambulator acest test constituie un instrument suplimentar, inclus in majoritatea algoritmelor, pentru excluderea  diagnosticului de tromboza venoasa profunda. O mentiune speciala trebuie facuta cu privire la utilitatea marker-lui in timpul sarcinii. Nivelurile plasmatice ale D-dimerilor cresc progresiv in cursul sarcinii si au o valoare predictiva slaba in excluderea diagnosticului de tromboza venoasa profunda dupa 20 saptamani de gestatie. In cursul travaliului D-dimerii cresc de obicei foarte mult, dupa care scad rapid la 3 zile post-partum si revin lent la valorile normale dupa aproximativ 4 saptamani. Incepand din acest moment testul isi recapata utilitatea sa.
2. D-dimerii constituie un marker sensibil pentru coagularea intravasculara diseminata (CID), fiind recomandati pentru confirmarea/ infirmarea unei suspiciuni de diagnostic, estimarea riscului potential la pacientii cu CID existent cat si pentru monitorizarea terapiei initiate.
3. Determinarea D-dimerilor reprezinta o analiza utila in investigarea pacientilor cu suspiciune de disectie acuta de aorta.  
4. O singura determinare de D-dimeri are o valoare predictiva importanta in ceea ce priveste supravietuirea in urmatorii 2 ani a pacientilor cu fibrilatie atriala cronica. Poate contribui de asemenea la alegerea unei terapii mai sustinute la pacientii cu niveluri initiale crescute de DD.  
5. S-a constatat ca DD constituie un factor de risc independent pentru mortalitatea cardiovasculara ce poate fi folosit pentru stratificarea pe grupe de risc a pacientilor cu insuficienta cardiaca.  
6. D-dimerii impreuna cu alti factori trombotici pot constitui factori de risc potentiali pentru boala coronariana.  
7. DD au fost identificati de asemenea ca markeri pentru trombofilia subclinica fiind utili in investigarea pacientelor cu infertilitate primara sau secundara neexplicata si trombofilie.  
8. DD prezinta niveluri crescute la pacientele cu neoplasm mamar in concordanta cu stadiul tumorii, fiind utili in identificarea metastazelor ganglionare la pacientele cu neoplasm mamar operabil.

Concentratiile de D-dimeri sunt exprimate in µg/dL echivalenti de fibrinogen, fiind corelate cu cantitatea de fibrinogen folosita pentru prepararea D-dimer standardului. Cantitatea efectiva de D-dimeri este aproximativ 50% din aceasta valoare. Astfel: 0.5 µg/dL FEU=0.25 µg/dL D-dimeri.

Metoda de determinare este semicantitativa, fiind posibila obtinerea a trei rezultate:
- <0.5 µg/dL FEU;
- 0.5-3 µg/dL FEU;
- >=3 µg/dL FEU.Recomandari

Recomandari pentru determinarea D-dimerilor:

- suspiciunea unor afectiuni trombembolice;
- monitorizarea tratamentului trombolitic.Pregatire pacient Se recolteaza - a jeun; daca pacientul se afla sub terapie cu anticoagulante orale, acestea vor fi intrerupte cu 2 saptamani inaintea recoltarii; de asemenea, tratamentul cu heparina va fi intrerupt cu 2 zile inaintea recoltarii.

Metoda Se foloseste metoda latex-aglutinare.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer cu citrat de Na 0.105 M (1/9), capac bleu/verde.

Cantitatea recoltata - cat permite vacuumul.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa plasma prin centrifugare si se lucreaza imediat.  Daca acest lucru nu este posibil, plasma se poate stoca la -20o C.

Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat, specimen coagulat, vacutainer care nu este plin, specimen care nu a sosit la laborator in maxim 4 ore de la recoltare, specimen contaminat cu heparina.

Stabilitate proba - plasma este stabila 8 ore la 18-25o C; 1 luna la -20o C; se va evita decongelarea/recongelarea. Limite si interferente

Valori crescute de D-D pot fi intalnite in sarcina normala, terapia cu estrogeni, contraceptive orale, la persoane varstnice, dupa traumatisme si stres postoperator.
Concentratia de D-D creste in paralel cu cresterea markerului CA-125 pentru cancerul ovarian.
Prezenta factorului reumatoid poate interfera cu determinarea DD si produce rezultate fals pozitive.
Un nivel plasmatic al fibrinogenului >900 mg/dL poate conduce la o supraestimare a concentratiei de D-dimeri.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.D-dimeri (sange) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale