ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ESTRIOL NECONJUGAT < < Analize medicale explicateDescriere Estriolul (E3) este hormonul estrogen predominant din sangele si urina femeilor gravide.
Cea mai mare parte a estriolului circulant este un produs al unitatii feto-placentare, rezultand dintr-un precursor (16-alfa-hidroxi-dehidroepiandrosteron) sintetizat in suprarenalele fatului si transformat in estriol de catre ficatul fetal si placenta. Productia normala a acestui hormon reprezinta un indicator al integritatii unitatii feto-placentare si al starii de bine a fatului.
Majoritatea estriolului circulant este alcatuit din forme conjugate, ce sunt excretate in urina, estriolul liber (neconjugat) fiind prezent numai intr-un procent de 9 %. In cursul dezvoltarii normale a fatului, productia de estriol creste progresiv, atingand un maximum in saptamana 36 de sarcina.
Monitorizarea secventiala a nivelurilor de estriol in sarcinile cu risc crescut are valoare clinica mai mare decat determinarile izolate si permite o interventie terapeutica precoce. Astfel nivelurile de estriol persistent scazute sau care inregistreaza o reducere brusca, sunt sugestive pentru suferinta fetala.
Determinarea combinata de estriol neconjugat, gonadotropina corionica (HCG) si alfa-fetoproteina (AFP) in trimestrul II de sarcina - investigatie cunoscuta sub numele de triplu test - are utilitate, impreuna cu alte date clinice materne, in estimarea riscului de anomalii cromozomiale fetale la nastere.
Pentru interpretarea valorilor estriolului in trimestrul II de sarcina se utilizeaza medianele corespunzatoare varstei gestationale si se calculeaza MoM corespunzator (se imparte valoarea obtinuta pentru estriol la mediana).
Pentru trimestrul III de sarcina (monitorizarea suferintei fetale) se vor utiliza urmatoarele valori:
- saptamana de sarcina 27 - valoare mediana estriol=6.5 ng/mL.
- saptamana de sarcina 28 - valoare mediana estriol=7.3 ng/mL.
- saptamana de sarcina 29 - valoare mediana estriol=8.2 ng/mL.
- saptamana de sarcina 30 - valoare mediana estriol=9.2 ng/mL.
- saptamana de sarcina 31 - valoare mediana estriol=10.3 ng/mL.
- saptamana de sarcina 32 - valoare mediana estriol=11.4 ng/mL.
- saptamana de sarcina 33 - valoare mediana estriol=12.7 ng/mL.
- saptamana de sarcina 34 - valoare mediana estriol=14 ng/mL.
- saptamana de sarcina 35 - valoare mediana estriol=15.5 ng/mL.
- saptamana de sarcina 36 - valoare mediana estriol=17 ng/mL.
- saptamana de sarcina 37 - valoare mediana estriol=18.7 ng/mL.
- saptamana de sarcina 38 - valoare mediana estriol=20.4 ng/mL.
- saptamana de sarcina 39 - valoare mediana estriol=22.3 ng/mL.
- saptamana de sarcina 40 - valoare mediana estriol=24.3 ng/mL.
! Mentiune - valorile mediane se refera la o sarcina unica; in cazul sarcinilor multiple valorile sunt mult mai mari.Recomandari

Recomandari pentru determinarea estriolului neconjugat:

- in cadrul triplului test;
- evaluarea suferintei fetale si a functiei placentei  la pacientele care prezinta complicatii ale sarcinii: preeclampsie, intarzierea cresterii fetale, diabet, imunizare Rh, coriocarcinom si mola hidatiforma.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial; pacientele vor mentiona obligatoriu data ultimei menstruatii sau varsta gestationala determinata echografic; pentru triplul test se va completa fisa de calcul de risc prenatal.

Metoda Se foloseste metoda imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 7 zile la 2-8o C ; 6 luni la -20o C nu decongelati/recongelati.Limite si interferente

Determinarile izolate de estriol sunt dificil de interpretat. Estriolul poate avea valori normale in unele sarcini cu risc crescut.
Valori scazute de estriol pot fi intalnite in cazurile de deficit de sulfataza placentara, in prezenta unui fat sanatos.
Niveluri scazute de estriol mai pot aparea la pacientele care locuiesc la mare altitudine, in prezenta anemiei, malnutritiei si a afectiunilor hepatice severe.

Interferente analitice:
Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele kit-ului si da rezultate neconcludente.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Estriol neconjugat - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale