ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

FACTOR REUMATOID WAALER-ROSE < < Analize medicale explicateDescriere

Testul Waaler-Rose are la baza o reactie de hemaglutinare, fiind utilizat pentru detectia  semicantitativa a factorului reumatoid (FR). Antigenul este reprezentat de o suspensie de eritrocite de oaie stabilizate si sensibilizate cu gamaglobuline de iepure anti-eritrocite de oaie, care aglutineaza pe card in prezenta factorului reumatoid din serul pacientilor.
Sensibilitatea testului este astfel ajustata astfel incat sa detecteze aproximativ 6 UI/mL dintr-un material international de referinta (OMS), provenit din serul unui pacient cu poliartrita reumatoida.
Obtinerea unei aglutinari vizibile macroscopic indica prezenta factorului reumatoid in titru ≥ 6 UI/mL. In cazul obtinerii unui rezultat pozitiv se recurge la dilutii succesive ale serului, fiind raportata cea mai mare dilutie la care se observa aglutinare.

 Recomandari Recomandari pentru determinarea factorului reumatoid Waaler-Rose:

- diagnosticul diferential si prognosticul afectiunilor inflamatorii articulare (artrite);
- test screening util in cazul in care se suspecteaza crioglobulinemia mixta tip II sau sindromul Sjögren;
- monitorizarea seriala a pacientilor cu sindrom Sjögren (disparitia factorului reumatoid poate fi un semnal pentru debutul unui limfom).

Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate).

Metoda Se utilizeaza metoda hemaglutinarii pe card.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Cauze de respingere a probei - specimen intens lipemic sau intens hemolizat.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare si se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul va fi pastrat la 2-8º C sau la –20º C.

Volum proba - minim 1 mL ser.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 24 ore la 2-8º C; 1 luna la –20º C.

 Limite si interferente

Diagnosticul nu trebuie sa se bazeze pe un singur rezultat pozitiv obtinut la acest test, ci trebuie corelat cu date clinice si cu determinarea latex-imunoturbidimetrica a factorului reumatoid. Reactivitatea cunoscuta a factorului reumatoid atat cu IgG provenite de la iepure, cat si cu IgG umane, adica rezultate pozitive atat la testul Waaler-Rose, cat si prin latex-imunoturbidimetrie, este considerata a fi tipica in special pentru factorul reumatoid din poliartrita reumatoida.
In crioglobulinemia mixta tipul II, caracterizata in general prin prezenta de factor reumatoid monoclonal tip IgM kappa, specificitatea acestuia nu este intotdeauna identica cu cea a factorului reumatoid asociat cu artrita reumatoida si astfel acesta nu reactioneaza uneori cu IgG de iepure, iar testul Waaler-Rose este negativ.
Cele 2 metode de detectie a factorului reumatoid, avand principii diferite, nu sunt comparabile.
Complexele imune circulante prezente in serul pacientului pot produce rezultate eronate. De asemenea, incidenta rezultatelor pozitive la subiecti aparenti sanatosi este de 3-5%. Reactii pozitive pot fi obtinute nu numai in poliartrita reumatoida, dar si in cazuri de mononucleoza infectioasa, hepatita, sifilis.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Factor reumatoid Waaler-Rose - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale