ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

HOMOCISTEINA (SANGE) < < Analize medicale explicateDescriere Homocisteina este produsul intermediar de metabolizare al metioninei ce este rapid redus in prezenta vitaminei B12 si a folatului.
Alimentatia saraca in vitaminele B6, B12 sau acid folic este cea mai frecventa cauza de hiperhomocisteinemie. Excesul de homocisteina determina agregare plachetara si modifica nivelele factorilor coagularii favorizand coagularea; de asemenea promoveaza ateroscleroza prin lezarea endoteliului vascular, acilitarea depunerii lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) si a multiplicarea fibrelor musculare netede vasculare. La gravide nivelele ridicate ale homocisteinei par a creste riscul de aparitie a defectelor de tub neural.
Concentratia serica a homocisteinei poate fi masurata atat a jeun cat si dupa administrarea unei doze-test de metionina.
Deoarece la circa 1/3 din pacientii cu hiperhomocisteinurie, nivelele a jeun ale homocisteinei sunt normale, se paote efectua suplimentar testul de incarcare cu metionina: probele de sange se recolteaza a jeun si 2 ore mai tarziu. Cresterea homocisteinei dupa 2 ore indica hiperhomocisteinuria.Recomandari Recomandari pentru determinarea homocisteinei:

- evaluarea deficitului ereditar enzimatic (cistationinsintetaza B) ce determina homocistinurie;
- anemie megaloblastica;
- malnutritie (deficit de vitamina B6/B12 sau acid folic);
- evaluarea riscului cardiovascular/de tromboza venoasa.


Pregatire pacient Pacientul nu va manca cel putin 10-12 ore inaintea efectuarii testului.

Metoda Este utilizata metoda cromatografica si de data recenta cea imunoenzimatica.

Pentru cadre medicale Se preleveaza sange venos a jeun intr-o eprubeta cu capac albastru sau violet (ce contine EDTA, heparina sau citrat de Na).
Pentru testul de incarcare cu metionina, i se ofera pacientului un pranz ce contine 100 mg metionina/kgc si se poate recolta sange la 0, 2, 4, 8, 12 si 24 ore.
Se compara nivelele plasmatice ale vitaminelor B si ale aminoacizilor.

Precautii! Testul este contraindicat la pacientii cu nivele ale creatininei serice >1.5 mg/dL deoarece rinichii acestora nu pot filtra corespunzator metionina.
Probele trebuiesc pastrate la rece si trimise imediat la laborator pentru procesare. Pentru a evita eliberarea homocisteineidin eritrocite se centrifugheaza sangele in 30 min de la recoltare.


Limite si interferente Nivelele sunt fals crescute in cazul pacientilor cu insuficienta renala.
De obicei barbatii prezinta valori ale homocisteinei mai mari decat femeile deoarece au masa musculara mai bine reprezentata.
Deficitul de vitamine B (necesare metabolizarii si reciclarii homocisteinei) se asociaza cu nivele crescute. Fumatul determina de asemenea nivele ridicate.
Anticonvulsivantele, carbamazepina, cicloserina, fenitoina, hidralazina, izoniazida, metotrexatul, oxidul nitric, penicilamina si teofilina cresc nivelele homocisteinei.
Contraceptivele orale ce contin estrogen pot altera metabolismul homocisteinei.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Homocisteina (sange) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale