ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

IMUNOGLOBULINA A (SANGE) < IMUNOLOGIE < Analize medicale explicate


Descriere

IgA reprezinta 10-15 % din totalul imunoglobulinelor. IgA sunt anticorpii secretori majori; se gasesc in lacrimi, saliva, secretii respiratorii, gastrointestinale si urogenitale. In forma dimerica (IgA2) contin suplimentar 2 lanturi oligopeptice: unul jonctional si altul secretor (o glicoproteina). IgA2 este rezistenta la actiunea proteolitica si are rol in aglutinarea bacteriilor, impiedicand astfel penetrarea mucoaselor.
Concentratii crescute de IgA monoclonale apar in afectiuni limfoproliferative, in special mielomul multiplu IgA si limfomul mediteranean cu localizare intestinala. Un varf monoclonal > 2g/dL constituie un criteriu major de diagnostic pentru mielomul multiplu.
Cresteri ale IgA pot fi intalnite in numeroase afectiuni ale suprafetelor mucoase. Scaderi ale IgA se inregistreaza la pacientii cu boala sinopulmonara cronica, ataxie-telangiectazie si deficit congenital. Unele deficite clinic semnificative de IgA sunt insotite de un deficit concomitent de IgG2 si IgG4.
Pacientii cu deficit congenital de IgA sunt predispusi la afectiuni autoimune si pot dezvolta anticorpi fata de IgA, avand risc de anafilaxie daca sunt transfuzati cu sange ce contine IgA.

 Recomandari

Recomandari pentru determinarea IgA:

- evaluarea imunitatii umorale;
- monitorizarea tratamentului in mielomul IgA.

 Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate). 

Metoda

Se foloseste metoda imunoturbidimetrica. 

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare -probele suspectate a avea crioglobuline se mentin la 37o C ; dupa ce se produce coagularea, se separa serul prin centrifugare; probele suspectate a avea aglutinine la rece se trateaza la fel.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - ser intens lipemic.

Stabilitate proba - serul separat este stabil: 7 zile la temperatura camerei; 3 luni 2-8o C ; 6 luni la -20o C.  Limite si interferente Nivelul de IgA poate creste dupa efort si scadea in timpul sarcinii.
Nu exista reactii incrucisate intre IgA, IgM si IgG. 
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Imunoglobulina A (sange) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale