ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

MIELOPEROXIDAZA < < Analize medicale explicateDescriere

Reactia MPO este coloratia citochimica de electie pentru recunoasterea celulelor granulocitare, prezenta sa reprezentand singurul marker fara echivoc al diferentierii mieloide. Mieloperoxidaza este o enzima localizata in granulatiile azurofile ale celulelor seriilor granulocitare si monocitare si in granulatiile specifice ale eozinofilelor.

Principiul reactiei: peroxidazele celulare descompun apa oxigenata  si elibereaza oxigenul, care oxideaza benzidina si genereaza un compus brun-auriu insolubil si stabil, localizat in citoplasma celulelor peroxidazo-pozitive.

Granulele de culoare galben-bruna indica prezenta activitatii peroxidazelor celulare. Reactia este intensa  in celulele seriei granulocitare. Martorul pozitiv al reactiei este reprezentat de granulocitul matur - granule mari in citoplasma si peste nucleu. Este discutabil daca mieloblastul normal este peroxidazo-pozitiv in microscopia optica. Reactia este pozitiva incepand de la stadiul de promielocit; sunt prezente o multitudine de granule galben-brune in citoplasma, care uneori mascheaza alte caracteristici citoplasmatice.
Pentru stabilirea diagnosticului de leucemie acutã mieloblasticã (LAM) cel puþin 3% din blasti trebuie sa fie peroxidazo-pozitivi. Mieloblastii prezinta de obicei granulele mari, localizate si mai reduse numeric decat promielocitele normale. Corpii Auer, rezultati din coalescenta anormala a granulatiilor azurofile, sunt intens peroxidazo-pozitivi. Monocitele dau o reactie negativa sau slab pozitiva. Monoblastii din leucemia acuta monocitara (LAM-M5) sunt de obicei negativi, în timp ce monoblastii din leucemia acuta mielomonocitara (LAM-M4) pot fi slab pozitivi. Limfocitele si eritrocitele nu au activitate MPO in nici un stadiu de maturare.
In concluzie, reactia pozitiva in blasti indica leucemie mieloblastica sau mielomonocitara.Recomandari

Recomandari pentru determinarea activitatii peroxidazei:

- diferentierea leucemiei acute mieloblastice (LAM) de cea limfoblastica (LAL);
- demonstrarea corpilor Auer;
- detectarea scaderii activitatii, la subiectii cu deficit de MPO congenitala sau dobandita (in mielodisplazii).Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial.

Metoda Se foloseste examinarea microscopica.

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - a) sange capilar si/sau aspirat medular - frotiuri; b) se recomanda recoltarea simultana de sange venos pentru hemograma.

Recipient de recoltare - a) se executa frotiurile de sange capilar direct pe lame de microscopie; b) vacutainer cu EDTA K3 (capac mov), pentru hemograma.

Cantitate recoltata - a) 3-5 frotiuri; b) 2 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - este preferabil ca fixarea frotiurilor sa se faca in primele 30 minute de la recoltare. Eventual, se poate face in primele 8 ore. Amestec fixator: alcool etilic 9 parti + formol 40% 1 parte. Fixarea se cronometreaza 30 secunde, dupa care frotiurile se spala cu jet de apa de robinet. Frotiurile fixate se pot colora imediat sau se pot pastra cateva zile la temperatura camerei, pana la colorare.

Cauze de respingere a probei - frotiuri nefixate in maxim 8 ore de la recoltare; frotiuri executate din sange recoltat pe EDTA.

Stabilitate proba - frotiurile nefixate sunt stabile maxim 8 ore la 18-30°C; frotiurile fixate sunt stabile 5 zile la temperatura camerei.Limite si interferente Obtinerea unei reactii pozitive in blasti are valoare diagnostica pentru leucemia acuta mieloblastica, in timp ce reactia negativa este neconcludenta. Rezultatul trebuie coroborat cu alte teste citochimice.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Mieloperoxidaza - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale