ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

OPIACEE < < Analize medicale explicateDescriere Morfina, un produs natural obtinut din macul alb, este un analgezic narcotic folosit pentru a ameliora durerea severa. Extrasa din opiumul rezultat prin uscarea laptelui de mac, morfina poate fi rafinata chimic ulterior in heroina, un derivat diacetilat cu potenta mai mare.
Aceste opiacee cu structura chimica similara reduc sensibilitatea fata de stimuli fizici si psihologici, diminua durerea, teama si anxietatea.
Opiaceele sunt administrate de obicei intravenos sau subcutan dar pot fi si fumate sau prizate. Dupa patrunderea in circulatie, tind sa se concentreze in plamani, splina, rinichi si ficat; concentratii mai mici se gasesc in musculatura si sistemul nervos central. Exista mai multe cai de detoxifiere a organismului de opiacee printre care se numara dealchilarea, adaugarea de grupari hidroxil, degradarea hidrolitica si conjugarea cu acidul glucuronic. Morfina este excretata in urina sub formaglucuronidata, libera nemodificata si alti metaboliti minori. Desi unii metaboliti ai opiaceelor apar in bila si fecale, excretia urinara reprezinta principala cale de eliminare.
Heroina are practic acelasi spectru de actiune ca si morfina, in schimb are un efect analgezic de 5 pana la 10 ori mai puternic. In acelasi timp, heroina este si puternic euforizanta. La fel ca morfina, estompeaza activitatea intelectuala a omului si influenteaza starea sa psihica in sensul eliminarii fricii si proastei dispozitii. Sub influenta heroinei oamenii par a fi foarte fericiti, iar nevoile lor sunt complet satisfacute. Adesea consumatorii relateaza un episod de "flash" (engl. trasnet), un flux dinamic, de placere ce cuprinde intreg corpul imediat dupa injectarea in circulatia sanguina. Totalitatea efectelor resimtite de catre cei care consuma aceste droguri se mai numeste "kick" (energie, avant, putere mobilizatoare). Termenii sugereaza functia puternica de amplificare a senzatiilor prin care aceste opiacee pot domina comportamentul persoanei dependente, mai ales daca sunt administrate injectabil. Supradozarea poate duce in cazuri extreme la deces ca urmare a insuficientei respiratorii.
Opiaceele induc o stare de dependenta fizica intensa; simptomele de sevraj se pot instala in cateva ore de la ultima doza si pot continua o perioada de 5-10 zile. Concumatorul incearca sa-si administreze din nou drogul, atat pentru a elimina efectele neplacute ale sevrajului cat si pentru a obtine euforia dorita. Intervalul de timp de la administrarea drogului pana la instalarea efectelor pozitive depinde de frecventa consumului, cantitatea, rata metabolica, timpul de injumatatire si rata de excretie a drogului, precum si de varsta, greutatea, activitatea si dieta consumatorului.
Testul efectuat in Laboratorul Synevo se efectueaza pe un analizor automat si consta in determinarea calitativa a morfinei si metabolitilor sai in urina, la o concentratie cut-off de 300 ng/mL.

Recomandari

Recomandari pentru determinarea produsilor de degradare a opiaceelor in urina:

- suspiciunea unui consum de opiacee (morfina, heroina, etc.).Pregatire pacient

Nu necesita o pregatire prealabila.Metoda

Se foloseste metoda imunochimica bazata pe interactiunea cinetica a microparticulelor intr-o solutie ce este masurata prin modificarile in transmisia luminii. Se folosesc doua categorii de reactivi: unul contine conjugat de morfina, iar al doilea microparticule de care sunt atasati anticorpi monoclonali de soarece anti-morfina. Daca morfina nu este prezenta in proba, conjugatele solubile de morfina se vor lega de anticorpii atasati de microparticule si vor induce formarea de agregate. Pe masura ce se intensifica agregarea va creste absorbanta. In prezenta drogului, acesta va intra in competitie cu conjugatul de morfina pentru legarea anticorpilor fixati de microparticule, iar agregarea si in consecinta absorbanta vor diminua. Continutul probei in morfina va fi determinat in functie de valoarea obtinuta pentru o concentratie cut-off cunoscuta a drogului.Pentru cadre medicale Specimen recoltat - o proba de urina spontana.

Recipient de recoltare - eprubeta pentru urina.

Cantitate recoltata - 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara adaugarea de aditivi sau substante conservante; pH-ul probelor de urina trebuie sa se mentina in intervalul fiziologic 5-8.

Stabilitate proba - probele de urina sunt stabile 3 zile la 2-8° C; daca nu este posibila testarea lor in acest interval de timp, probele vor fi congelate.

Limite si interferente Un rezultat pozitiv indica prezenta morfinei si metabolitilor sai in proba, dar nu furnizeaza informatii despre gradul intoxicarii.
Este posibil ca ingestia de alimente care contin seminte de mac sa determine rezultate pozitive la testare ca urmare a continutului natural in morfina al semintelor de mac.
Se recomanda ca rezultatele pozitive sa fie confirmate printr-o metoda mai specifica: gaz-cromatografie/spectrofotometrie de masa.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Opiacee - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale