ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

PTH < IMUNOLOGIE < Analize medicale explicate



PTH


Hormonul Paratiroid este secretat de catre glandele paratiroide. El este un polipeptid care contine 84 de aminoacizi. Actiunea sa este aceea de crestere a concentratiei serice a calciului, in timp ce calcitonina (un hormon produs de catre glanda tiroida ) are o actiune de scadere a concentratiei de calciu din sange.

Hormonul paratiroid actioneaza, conducand la cresterea concentratiei de calciu din sange, asupra receptorilor hormonului paratiroid, aflati in trei parti ale corpului uman:
  • la nivelul oaselor, el favorizeaza eliberarea de calciu din marele rezervor reprezentat de catre os.Eliberarea de calciu se face indirect prin stimularea osteoclastelor de la nivelul osos, aceste osteoclaste avnd rolul de a remodela osul.INsa stimularea osteoclastelor este indirecta deoarece acestea (osteoclastele) nu au receptori pentr hormonul paratiroidian.De fapt hormonul paratiroidian influenteaza osteoblastele care sunt responsabile de formarea osoasa.Legarea hormonului paratiroidian de osteoblst stimuleaza expresia RANKL a acestuia, care la randul ei se leaga de precursori ai osteoclastelor ce au receptori RANK.LEgarea RANKL de RANK stimuleaza precursorii sa fuzioneze conducand la formarea de osteoclaste care apoi imediat vor participa la remodelarea osoasa
  • la nivelul rinichilor, unde hormonul paratiroidian favorizeaza reabsorbtia calciului din tubii distali
  • la nivelul intestinului, unde favorizeaza absorbtia de calciu din intestin prin cresterea productiei de vitamina D si prin reglarea enzimei responsabile de alfa1-hidroxilarea a 25-hidroxi-vitamina D, convertind vitamina D in forma ei activa ( 1,25-dihidroxi vitamina D) care are efect asupra absorbtiei propriu-zise de calciu ( calciu sub forma Ca2+ ionic)
  • Hormonul paratiroid reduce nivelul de fosfati absorbiti in tubii proximali ai rinichiului ceea ce inseamna ca mai multi fosfati sunt eliminati, excretati prin urina. Totusi, hormonul paratiroidian favorizeaza absorbtia de fosfor din intestin si din os, si trecerea lui in circulatie, ceea ce conduce la o anulare a deficitului creat in urma excretiei crescute.

    Astfel se explica de ce nivelul seric ramane aproximativ acelasi. Cresterea concentratiei de calciu seric actioneaza prin feed-back pentru a duce la scaderea secretiei de hormon paratiroidian.

    Un nivel crescut de hormon paratiroidian in sange este cunoscut ca hiperparatiroidism.Daca glandele paratiroide sunt cauza, atunci se numeste hiperparatiroidism primar. Cauzele sunt adenomul paratiroidian, hiperplazia paratiroidiana, cancerul paratiroidian.

    Daca altceva reprezinta cauza nivelului crescut de hormon, atunci se numeste hiperparatiroidism secundar-se intalneste de obicei in insuficienta renala cronica.

    Un nivel scazut de pth in sange este cunoscut ca hipoparatiroidism, cauzele cele mai dese fiind de natura iatrogena. Astfel manevrele chirurgicale duc cel mai des la afectari ale paratiroidelor (de exemplu in chirurgia tiroidiana). De asemenea se mai intalnesc cazuri de hipoPTH in boli autoimune si tulburari metabolice ereditare. PTH poate fi masurat in sange in diferite forme:pth intact, n-terminal pth, c-terminal pth, iar testele sunt diferite in functie de caz si clinica.
    Informatii specifice Focus ParametruValori normaleUM PTHF 15-65 B 15-658 pg/ml
    Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
    Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
    Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







    PTH - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale