ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

PEPTID NATRIURETIC DE TIP B SAU PEPTID NATRIURETIC CEREBRAL (SANGE) < < Analize medicale explicateDescriere

Insuficienta cardiaca cronica este un sindrom clinic produs prin alterarea functiei de pompa a inimii. Incidenta sa este in continua crestere atat in tarile din Europa cat si in Statele Unite ale Americii, constituind  cauza cea mai frecventa de spitalizare a persoanelor varstnice.
Principalii factori etiologici ai disfunctiei ventriculare stangi sunt hipertensiunea arteriala si boala coronariana.
Diagnosticul de insuficienta cardiaca in stadiu precoce este greu de stabilit deoarece simptome cum ar fi dispneea, fatigabilitatea si edemele declive sunt destul de nespecifice. Diagnosticul devine si mai dificil la persoanele varstnice sau obeze. Pentru stabilirea diagnosticului se recurge adesea la investigatii imagistice, ecografia cardiaca fiind cea mai folosita metoda. Tinand cont de faptul ca este o boala progresiva, cu cat diagnosticul este stabilit mai precoce, cu atat mai mult se reduce riscul complicatiilor si al mortalitatii.
Din acest motiv, s-a simtit nevoia sa se depisteze markeri serici care sa se coreleze intr-un mod adecvat cu prognosticul bolii.
Semnificatia clinica a peptidelor natriuretice a fost de mult timp demonstrata. ANP (atrial natriuretic peptide) si BNP (brain natriuretic peptide), prin proprietatile lor natriuretice, diuretice cat si de antagonisti ai sistemului renina-angiotensina-aldosteron influenteaza balanta hidro-electrolitica din organism.
Pro-BNP este secretat predominant in ventricul ca raspuns la stres-ul parietal miocardic. Este clivat intr-o forma biologic activa - BNP - si intr-un fragment inactiv - NT-proBNP. Kit-ul pe care il folosim in laboratorul Synevo contine anticorpi monoclonali care recunosc epitopi localizati in portiunea NT-proBNP.
S-a constatat ca nivelurile serice ale BNP (si respectiv ale NT-proBNP) se coreleaza foarte bine cu severitatea disfunctiei ventriculare stangi, fiind astfel un marker cu valoare prognostica.
Pe buletinul final de analize va fi mentionat un cut-off clinic pentru insuficienta cardiaca  de 125 pg/mL, care reprezinta nivelul decizional de identificare a persoanelor cu risc. Valori >125 pg/mL pot indica disfunctie cardiaca si un risc crescut de complicatii cardiace (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, moarte subita).
Deoarece NT-proBNP este foarte stabil in probele de sange si nu sufera variatii diurne, acesta furnizeaza informatii clinice sigure si reproductibile in conditii de rutina. Terapia insuficientei cardiace condusa prin nivelurile NT-proBNP scade numarul total al evenimentelor cardiace si intarzie momentul aparitiei primului eveniment, in comparatie cu tratamentul intensiv condus pe baza semnelor si simptomelor clinice.
In cazul pacientilor cu sindrom coronarian acut, evaluarea NT-proBNP la internare are rol predictiv asupra riscului de deces.Recomandari Recomandari pentru determinarea NT - proBNP:

- evitarea consultatiilor cardiologice si a ecografiilor cardiace a pacientilor cu simptome sugestive, dar fara insuficienta cardiaca;
- evitarea tratamentului nenecesar in cazul pacientilor suspectati de insuficienta cardiaca dar avand o patologie non-cardiaca;
- monitorizarea si evaluarea eficientei tratamentului;
- in cazul pacientilor cu sindrom coronarian acut, evaluarea NT-proBNP la internare are rol predictiv asupra riscului de deces;
- sunt date care sustin ca acest marker ar mai putea fi util in evaluarea remodelarii vasculare.Pregatire pacient Se recolteaza fara o pregatire speciala.

Metoda Se foloseste metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat.

Stabilitate proba - 3 zile la 20-25º C; 6 zile la 2-8º C; 12 luni la -20º C.Limite si interferente Valorile obtinute pentru NT-proBNP trebuie interpretate in corelatie cu datele clinice ale pacientului si alte investigatii paraclinice.

Interferente analitice
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
- tratamentul cu biotina in doze mari (> 5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;
- titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Peptid natriuretic de tip B sau Peptid natriuretic cerebral (sange) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale