ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

PROBA DE DIGESTIE < < Analize medicale explicateDescriere Examenul microscopic al materiilor fecale aduce informatii asupra digestiei la care sunt supuse alimentele, in cursul trecerii lor prin tubul digestiv. Masura in care alimentele au fost supuse actiunii diferitilor fermenti digestivi se apreciaza prin examinarea fibrelor musculare, grasimilor (grasimi neutre – trigliceride, acizi grasi liberi, saruri de acizi grasi – sapunuri si colesterol), amidonului si celulozei (test semicantitativ). La o persoana cu digestie normala, chiar dupa regimul de proba de 3 zile, aceste elemente sunt destul de rare. Prezenta lor in cantitate crescuta pledeaza pentru tulburari de digestie, de absorbtie sau de tranzit intestinal.

Valori de referinta:
- fibre musculare nedigerate: absente;
- fibre musculare digerate: rare (<10 fibre/hpf*);
- grasimi neutre (trigliceride): <50 globule/hpf;
- acizi grasi liberi, sapunuri: <100 globule/hpf;
- amidon, celuloza: rare (5-10 granule/10-15 hpf).
* hpf = camp microscopic de putere mare (40x).

Recomandari Recomandari pentru efectuarea probei de digestie:

- investigarea  tulburarilor de digestie, absorbtie si tranzit intestinal: sindrom de malabsorbtie, disfunctii pancreatice exocrine, disfunctii biliare, fistula gastrocolica, fibroza chistica.

Pregatire pacient Timp de 1 saptamana inainte de recoltare pacientului nu i se administreaza bariu, uleiuri minerale, bismut, metamucil, compusi de magneziu, laxative si nu foloseste supozitoare, creme, lubrifianti. Timp de 72 ore inainte de recoltare tine un regim cu 50-60 g unt (50-150g grasimi/zi), 100-200g carne rosie, 500g lapte, 200-300g cartofi, 100g paine si abstinenta de la alcool. Copiii nu pot ingera aceste cantitati de alimente; se recomanda un regim constant 72 ore inainte de recoltare, care sa includa cantitati suficiente de grasimi si carne rosie.

Metoda Se foloseste examinarea microscopica a 4 preparate lama-lamela efectuate cu ser fiziologic (pentru fibrele musculare), Lugol (pentru amidon), coloratie Sudan III (pentru grasimi) si acid acetic glacial (pentru acizii grasi).

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - materii fecale proaspete, recoltate in orice moment al zilei. Se transporta la laborator imediat dupa recoltare.

Cauze de respingere a probei - nerespectarea regimului indicat inaintea recoltarii; materii fecale  obtinute dupa administrare de uleiuri minerale, bariu, bismut, compusi de magneziu (uleiurile minerale produc aparitia de globule asemanatoare cu grasimile neutre); materii fecale contaminate cu urina; recipient de recoltat murdar pe exterior; recipient prea plin.

Recipient de recoltare - recipient de plastic de unica folosinta pentru materii fecale.

Cantitate recoltata - proba recoltata din 3 locuri diferite ale bolului fecal (1-3g).

Prelucrare necesara dupa recoltare - proba se lucreaza la primirea in laborator; daca acest lucru nu este posibil, proba se refrigereaza.

Stabilitate proba - proba poate fi pastrata la 2-8° C pana la prelucrare.Limite si interferente

Pentru fibre musculare:
- bismut, uleiuri minerale, compusi de magneziu.

Pentru grasimi neutre si acizi grasi liberi:
- Cresteri: laxative, in special uleiuri minerale, supozitoare, lubrifianti, ingestia de maioneze dietetice, dressing-uri pentru salate, dieta bogata in fibre (>100g/zi).
-   Scaderi: metamucil, bariu.
Alti factori care pot influenta testul: alcool, clorura de potasiu, carbonat de calciu, neomicina, kanamicina si alte antibiotice cu spectru larg, bismut.

Pentru zaharuri:
- Cresteri: la nou nascut.
- Scaderi: fermentatie bacteriana (daca specimenul nu este analizat imediat la primirea in laborator si nu se refrigereaza).

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Proba de digestie - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale