ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

RECEPTORUL PENTRU ESTROGEN / ESTRADIOL < < Analize medicale explicateDescriere

Testul este util in stabilirea prognosticului si tratamentului adecvat pentru cancerul de san.
Dupa menopauza, cea mai mare parte a cancerelor de san sunt pozitive pentru receptorii de estrogen.
Peste 50% din pacientele cu cancer mamar si receptori pentru estrogeni prezenti raspund la administrarea de tamoxifen/estrogeni/androgeni, ooforectomie sau adrenalectomie; cand sunt prezenti si receptorii pentru progesteron - rata de raspuns este mai mare.
Spre deosebire de acestia, pacientii de cancer mamar fara receptori pentru estrogen raspuns slab la terapia hormonala si au prognostic mai prost.Recomandari Recomandari pentru determinarea receptorilor pentru estrogen/estradiol:

- tumori (ex. de san) ce pot raspunde la terapia hormonala / antihormonala;
- monitorizarea terapiei.


Pregatire pacient Pacientii vor intrerupe medicatia hormonala inaintea efectuarii biopsiei de san.

Metoda Proba este examinata la microscopul optic si se foloseste metoda citochimica, imunocitochimica si imunoperoxidaza.

Pentru cadre medicale Se preleveaza un fragment tisular prin biopsie sau excizie chirurgicala a tumorii. Proba se pastreaza la rece sau in formaldehida. O parte din tesut este supus examenului histologic de rutina. Blocul de parafina se trimite la laborator unde se examineaza imunohistochimic. NOTA! Numai tesutul tumoral detectat imunohistochimic va fi testat pentru receptorii deestrogen deoarece acestia sunt prezenti si in tesuturile normale.

Precautii! Inaintea efectuarii biopsiei de san trebuie intrerupta terapia hormonala. Fixarea tesutului cu intarziere poate deteriora proteinele receptor, determinand valori fals negative.


Limite si interferente Preparatele antiestrogenice (ex. Tamoxifen) pot determina rezultate fals negative. Administrarea de estrogeni exogeni in scop contraceptiv sau pentru atenuarea simptomatologiei asociate menopauzei poate reduce nivelele receptorilor pentru estrogeni.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Receptorul pentru estrogen / estradiol - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale