ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

TOXOPLASMA GONDII: AVIDITATE ANTICORPI IGG < < Analize medicale explicate



Descriere Depistarea anticorpilor specifici reprezinta metoda primara de diagnostic al infectiei cu Toxoplasma gondii, cele mai larg utilizate fiind testele imunoenzimatice.
Persoanele sunt testate initial pentru prezenta anticorpilor IgG in scopul determinarii statusului imun. Obtinerea unui rezultat pozitiv indica infectia specifica, dar nu se poate preciza momentul dobandirii acesteia (cantitatea de anticorpi IgG s-a dovedit a fi un indicator neconcludent pentru infectia recenta), de aceea se recomanda determinarea anticorpilor IgM. Un rezultat negativ pentru anticorpii IgM exclude practic infectia recenta, dar un rezultat pozitiv este dificil de interpretat deoarece anticorpii specifici IgM pot fi depistati prin metode imunoenzimatice pana la 18 luni de la dobandirea infectiei acute. Dificultatea cea mai mare de interpretare a unui rezultat pozitiv pentru anti-Toxoplasma IgM este intalnita la pacientele gravide, la care stabilirea momentului infectiei este cruciala pentru managementul corect al sarcinii.
Aparitia testelor de aviditate pentru anticorpii anti-Toxoplasma IgG (1989, Hedman, Finlanda) bazate pe intensitatea legarii anticorpilor specifici IgG de antigenul multivalent Toxoplasma, a revolutionat diagnosticul serologic al infectiei. Numeroase studii au aratat utilitatea testelor de aviditate in diverse situatii clinice in care stabilirea momentului infectiei si diferentierea infectiei primare de cea secundara sunt vitale.
Testul de aviditate IgG reprezinta o metoda care permite diferentierea unei infectii recente de o infectie mai veche, folosindu-se o singura proba de ser (in majoritatea cazurilor). Acest test trebuie folosit ca metoda complementara in diagnosticul toxoplasmozei dobandite si in identificarea sarcinilor cu risc de transmitere transplacentara a infectiei.
Datele actuale indica faptul ca testul de aviditate are utilitate mai mare in excluderea (in cazul unei aviditati IgG crescute) decat in confirmarea unei infectii dobandite recent (in cazul unei aviditati IgG scazute).
Efectuarea testului la pacientele gravide in cursul primelor 16 saptamani de sarcina ofera sansa de a reduce monitorizarile in dinamica si de asemenea necesitatea de a recurge la metode invazive (amniocenteza cu determinari PCR din lichidul amniotic). Reduce, de asemenea, riscul unui tratament nenecesar cu spiramicina sau alte medicamente, precum si anxietatea pacientelor asociata cu testari suplimentare. Astfel, demonstrarea prezentei anticorpilor IgG de aviditate crescuta in primul trimestru de sarcina exclude net infectia materna primara; in aceste situatii fatul are o sansa foarte mica de a dezvolta infectie congenitala, interventia terapeutica nefiind necesara.

Interpretarea rezultatelor - in laboratorul Synevo Bucuresti se calculeaza indexul de aviditate, adica raportul dintre cantitatea de anticorpi cu aviditate crescuta si cantitatea anticorpilor specifici totali.

Recomandari Recomandari pentru determinarea aviditatii anticorpilor IgG anti Toxoplasma gondii:

- stabilirea momentului infectiei si diferentierea infectiei primare de cea secundara.

Metoda Se foloseste metoda imunochimica prin tehnica ELFA (enzyme-linked immunofluorescence assay).

Pentru cadre medicale Pentru interpretarea corecta a rezultatelor se recomanda ca testul de aviditate sa fie efectuat din acelasi ser in care s-au determinat anticorpii IgG si eventual IgM; din acest motiv, in laborator se vor pastra timp de o luna serurile din care s-au efectuat determinari serologice pentru Toxoplasma.

Limite si interferente

Nu se recomanda folosirea testului in scop de screening, inaintea demonstrarii pozitivitatii anticorpilor IgG. Testul nu poate fi folosit in stadiile timpurii ale infectiei, deoarece nivelul anticorpilor IgG specifici trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite masurarea indexului de aviditate.

Testul nu a fost validat pentru:
- nou-nascuti;
- pacienti care sufera de toxoplasmoza cronica (cu limfadenopatii persistente);
- cazurile de reactivare sau reinfectie cu Toxoplasma gondii.

Rezultatele nu sunt concludente la pacientii care au primit transfuzii sau alte produse de sange in ultimele luni. Interpretarea testului poate fi eronata in situatiile in care pacientii au primit deja tratament antiparazitar, deoarece acesta poate afecta cinetica maturarii IgG in cursul infectiei.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Toxoplasma gondii: Aviditate anticorpi IgG - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale