ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

TRANSFERINA SAU SIDEROFILINA (SANGE) < < Analize medicale explicateDescriere Transferina reprezinta proteina de legare plasmatica a fierului; este o glicoproteina de 79.57 kD, gena sa fiind localizata pe cromozomul 3q21; este generata in principal de celulele parenchimatoase hepatice, dar cantitati mai mici sunt sintetizate si in sistemul nervos central, ovar, testicul, celule T helper; rata de sinteza este invers proportionala cu depozitele de fier. Transferina are doua situsuri de legare a fierului, fiecare dintre acestea legand un ion feric (Fe3+), iar in sange exista atat transferina monoferica, cat si diferica. 1g de transferina poate lega 25.1 micromol sau 1.4 mg de fier. In mod normal, numai o treime din situsurile de legare ale transferinei sunt ocupate. Spre deosebire de sideremie, care prezinta variatii diurne mari, nivelul transferinei serice este mult mai constant. Transferina furnizeaza fier catre precursorii eritroizi si alte celule prin legarea de receptori specifici de pe suprafata celulara. Cantitatea de fier furnizata este reglata printr-un mecanism de feedback negativ in functie de nevoile celulare pentru sinteza de hemoglobina.Recomandari

Recomandari pentru determinarea transferinei (in combinatie cu sideremia si feritina):

- diagnosticul diferential al anemiilor, in special microcitare si/sau hipocrome ;
- evaluarea anemiei feriprive, talasemiei, anemiei sideroblastice;
- diagnosticul supraincarcarii cu fier si al hemocromatozei.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate).

Metoda Se foloseste metoda imunoturbidimetrica. Saturatia transferinei poate fi calculata conform formulei: TfS(%)= Sideremia (micromol/L)x398/Transferina (mg/dL) sau TfS(%)= Sideremia (microg/dL)x70.9/Transferina (mg/dL).

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 8 zile la 15-25° C ; 8 zile la 2-8o C; 6 luni la -20o C.

Limite si interferente Conditii fiziologice: in sarcina sinteza transferinei este mai mare decat scaderea depozitelor de fier ale organismului.

Conditii patologice: sinteza transferinei este supresata in cursul reactiilor de faza acuta. In necroza hepatica transferina este eliberata din hepatocite in plasma.

Interferente analitice:
In cazuri foarte rare prezenta gamapatiei, in special IgM (macroglobulinemia Waldenström) poate determina rezultate eronate.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Transferina sau Siderofilina (sange) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale