ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

TRIGLICERIDE < < Analize medicale explicateDescriere Trigliceridele din tesutul adipos si din celelalte tesuturi reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului. In tesutul adipos sunt depozitate sub forma de glicerol, acizi grasi si monogliceride, care sunt convertite in ficat in trigliceride ce intra in constitutia VLDL (80 %) si LDL (15 %).
Hipertrigliceridemia impreuna cu hipercolesterolemia sunt factori de risc independenti pentru boala aterosclerotica. De asemenea nivelul trigliceridelor este necesar pentru calcularea LDL-C. Daca valoarea trigliceridelor este peste 400 mg/dl, nu se poate calcula corect LDL cu ajutorul formulei Friedewald.

Valori de referinta:
- Optim =500 mg/dL.Recomandari

Recomandari pentru determinarea trigliceridelor:

- monitorizarea factorilor de risc pentru boala coronariana;
- screeningul dislipidemiilor primare si secundare;
- monitorizarea tratamentului dislipidemiilor.Pregatire pacient

- pacientul sa respecte o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare; - sa aiba o greutate corporala stabila; - sa nu manance 12-16 ore inainte de recoltare (poate sa bea apa si cafea neagra fara zahar); - se recomanda abstinenta de la alcool timp de 72 de ore inainte de recoltare.Metoda

Se foloseste metoda spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica).Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul in maxim 1 ora de la recoltare; se lucreaza in aceeasi zi sau se stocheaza la 4o C sau la -20o C.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 5-7 zile la 2-8o C ; 3 luni la -20o C; cativa ani la -70o C.Limite si interferente Variatia intraindividuala este de 12-40 % (valori minime dimineata si valori maxime in jurul pranzului).
Cresteri tranzitorii pot aparea dupa un pranz bogat si ingestie de alcool. Valori crescute pot fi intalnite in sarcina, obezitate, lipsa activitatii fizice, fumat. Pot determina valori scazute efortul intens (scadere tranzitorie), modificarea dietei (in interval de trei saptamani), pierderea ponderala (scadere permanenta).

Interferenta cu medicamente:
Cresteri:
- betablocante, catecolamine, colestiramina, corticosteroizi, ciclosporine, danazol, diazepam, diuretice, estrogeni, etanol, etretinat, interferon, isotretinoin, retinol, miconazol.

Scaderi:
- acid ascorbic (doze mari), acid aminosalicilic, asparaginaza, acid chenodeoxicolic (chenodiol), doxazosin, derivati ai acidului fibric (clofibrat, gemfibrozil), heparina, niacin, acizi grasi omega-3 (ulei de peste), prazosin, terazosin, progestative.

Efecte variabile:
- androgeni.

Interferente analitice
Probele intens lipemice (trigliceride > 3000 mg/dl) pot determina un rezultat fals normal, de aceea se recomanda dilutia probei (exemplu: 1+4) cu ser fiziologic.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Trigliceride - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale