ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

8 pahare de apa pe zi? Demodat! - articole medicale

8 pahare de apa pe zi? Demodat!O regula impamantenita de multa vreme este aceea de a consuma zilnic 8 pahare de apa. Dar a bea apa nu este singura modalitate de a te hidrata. Alimentatia iti poate furniza mare parte din fluidele de care ai nevoie.

Apa este un nutrient important, care reprezinta 50 - 60% din greutatea ta, ea ajutand si la transportul altor nutrienti in organism. Totusi, pentru ca organismul nu poate stoca apa, este necesar sa reinnoim mereu rezervele. Dar de cata apa este nevoie?

Expertii spun ca nevoia de lichide este diferita de la o persoana la alta, iar pentru cei mai multi dintre noi cel mai bun indicator al cantitatii de apa pe care trebuie sa o consumam este propria sete.

Cativa factori influenteaza nevoia de apa, fiind vorba despre climat, masa musculara, activitate fizica si dieta.

In cazul barbatilor, de exemplu, care au o masa musculara mai mare decat a femeilor, nevoia de apa este mai mare, conform LightCooking.com. De fapt, cu cat masa musculara este mai mare, cu atat este nevoie de mai multa apa.

Un pahar de apa la fiecare masa

Mancarea, pe de alta parte, furnizeaza, in medie, 20% din cantitatea de apa necesara. Daca alegi cu atentie alimentele, procentul urca. In plus, mancatul in sine ne incurajeaza sa bem apa, pentru ca alimentele aluneca mai usor cu o inghititura de apa. Tocmai de aceea si bem mai multa apa atunci cand mancam.

In plus, mancarea ne furnizeaza si minerale, precum sodiu si potasiu, care ne ajuta sa stocam in organism apa.

In cazul in care, de obicei, uitam sa bem apa cand mancam sau nu simtim nevoia, un pahar de apa asezat stragic pe masa ne va aminti.

Cereale, grau, paste si orez

Bineinteles ca gatitul afecteaza cantitatea de apa ramasa in alimente. Gandeste-te numai de cata apa este nevoie pentru a gati cereale, paste sau orez.

Pe cat de uscate par aceste alimente inainte de a fi gatite, pe atat de multa apa vor avea in final, cand se umfla precum buretii, marindu-si suprafata de circa 6 ori. Practic, din cele mai uscate alimente, ele se transforma in cele mai hidratante.

Carnea te ajuta sa te hidratezi

Totusi, gatitul poate face ca mici cantitati de apa sa se piarda. Este cazul carnii, cand 20 - 30% din cantitatea initiala de apa se pierde.

Chiar si asa, carnea de orice fel, mai ales cea de pui sau peste, ne ajuta sa ne hidratam.

Supe, fructe si legume

Alte alimente sunt aproape imune la efectele caldurii. E cazul legumelor, care rareori pierd apa prin procesul de gatire.

Supele, fructele si legumele sunt toate apa in proportie de 80%. Cu cat mai multe sunt incluse in alimentatie, cu atat mai putina apa vei mai avea nevoie sa bei. Nu uita de lapte, suc si nici de ceaiul sau cafeaua care iti umplu zilele.

Cafeaua hidrateaza la fel de bine ca si bauturile fara cafeina

Despre cafea probabil ca ai auzit ca deshidrateaza. Dar conform American College of Sports Medicine, e vorba doar despre un mit.

In timp ce cafeina semnaleaza rinichilor sa scape de apa in exces din organism, efectul e doar pe termen scurt, ceasca de cafea inlocuind imediat si chiar depasind, ca si cantitate, fluidul pierdut.

Un studiu publicat in 2007 de International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism a aratat ca bauturile ce contin cafeina contribuie la hidratare in aceeasi masura ca si cele fara cafeina.

Un grup de ciclisti a fost pus sa pedaleze peste doua ore pe o vreme torida si umeda. Pentru hidratare, acestia au primit bauturi energizante pentru sportivi dar imbogatite cu cafeina, dovedindu-se ca aceasta a fost la fel de buna ca si bauturile pe care acestia le consumau in mod curent, dar care nu aveau cafeina.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/09-26-2009/8-pahare-de-apa-pe-zi-demodat-897803




8 pahare de apa pe zi? Demodat! - articole medicale - startsanatate