Nu putem sti niciodata, mai ales in ziua de azi, cat de curate sunt alimentele pe care le consumam zi de zi. In natura, insa, exista din abundenta asa-numitele alimente de detoxifiere, pe care le putem folosi pentru a ne curata organismul.
Astfel, fructele si legumele, care inca se gasesc din belsug pe tarabele din piete, sunt cel mai bun exemplu, pentru ca au in compozitia lor o mare cantitate de apa, dar nu orice fel de apa, ci una speciala, pura, bogata in vitamine si saruri minerale.
Astfel, lamaia este bogata in vitamina C, benefica pentru piele, dar si pentru intarirea sistemului imunitar. Lamaia nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa. La salate, otetul ar trebui inlocuit cu zeama de lamaie. Indiferent de anotimp, zilnic ar trebui baut cate un pahar de limonada pentru a ne feri de gripa si raceli.
Merele contin fibre, vitamine, minerale si multe fitochimicale, toate benefice in procesul de detoxifiere. Merele sunt o sursa de fibre solubile numite pectina, care ajuta la detoxifierea organismului, indepartand metalele si aditivii alimentari. Cele mai sanatoase mere sunt cele din piata, de la tarabe, chiar daca nu sunt perfecte ca forma, marime si culoare precum cele de la supermarketuri.
Sfecla rosie, bogata in vitaminele B3, B6, C si beta-caroten, este o sursa importanta de fier, magneziu, zinc si calciu, atat de necesare la detoxifierea si eliminarea deseurilor din organism. Fibrele continute de sfecla imbunatatesc si digestia.
Usturoiul, de care multa lume fuge din cauza mirosului puternic, nu ar trebui sa lipseasca din nicio cura de detoxifiere. Crud sau fiert, in mancare, usturoiul ar trebui consumat zilnic, mai ales in anotimpul rece, cand infectiile respiratorii sunt atat de frecvente.
Varza, la fel ca alte legume inrudite, pe langa multe calitati pe care le are, este si un excelent detoxifiant, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic. Varza contine o substanta chimica numita sulforofan, care ajuta organismul in lupta cu toxinele. De asemenea, in compozitia ei are si glutation, un antioxidant care ajuta la imbunatatirea functiei de detoxifiere a ficatului.
De un real folos in curele de detoxifiere sunt castravetii, care au in compozitie cam 95% apa din cea mai pura, si vitaminele B3, B9, B6 si vitaminele A si E, saruri minerale, cum ar fi potasiul, magneziul si calciul, dar si enzime benefice pentru digestie. Castravetii pot fi consumati fara probleme si de persoanele care vor sa-si pastreze silueta, deoarece nu contin grasimi si intr-o suta de grame de castraveti nu sunt decat zece calorii.
Ceaiul verde nu este un aliment, dar niciun plan de detoxifiere nu poate fi complet fara consumul regulat de lichide, necesare pentru mentinerea sanatatii organismului uman, a organelor sale si pentru a elimina toxinele din organism. Ceaiul verde nu este doar o bautura gustoasa care te ajuta sa slabesti, ci si una bogata in antioxidanti care feresc organismul de infectii.
Orezul brun se recomanda, de asemenea, in curele de detoxifiere. Actiunea sa detoxifianta este data de vitamina B, magneziu, mangan si fosfor. Orezul brun mai contine si fibre recomandate pentru curatarea colonului si este bogat in seleniu, care protejeaza ficatul, dar ajuta si la infrumusetarea tenului.
Sa avem sanatate!
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/detoxifiere/alimente-care-detoxifica-1200151