Daca te simti sleit de putere dupa ce mananci, daca te ia somnul, inseamna ca nu consumi ceea ce trebuie. Daca treci printr-o perioada stresanta, in care esti privat de somn, ar trebui sa stii ca exista alimente care sa te puna pe picioare si sa-ti ofere energia de care ai nevoie.
Tot ce trebuie sa faci este sa alegi alimente care elibereaza energie treptat, oferindu-ti combustibil pentru mai mult timp, si nu pe cele bogate glicemic, cu efect imediat, dar care te lasa secatuit de puteri la putin timp dupa ce le-ai consumat.
Daca ignori senzatia de oboseala, neincercand sa faci ceva in aceasta directie, ar putea sa devina cronica si sa ia forma unor boli care sa te tintuiasca la pat exact cand nu ai nevoie de asta.
Vestea buna e ca se poate lupta cu senzatia de oboseala cu fiecare muscatura. MSN a alcatuit o lista de alimente usor de digerat si bogate in nutrienti, care te pot ajuta in aceasta situatie.
Iaurt
Desi ai putea fi tentat sa il consideri mai degraba un desert, la cat de cremos si savuros este, in realitate iaurtul este o masa in toata regula, gratie energiei oferite de proteine.
De ce functioneaza: datorita texturii sale, organismul il proceseaza mult mai rapid decat pe un aliment solid, ceea ce il transforma intr-o excelenta sursa de energie. Desi efectul e instantaneu, este de durata, multumita proteinelor, care raman in organism mai mult decat carbohidratii, spre exemplu.
Iaurtul contine si probiotice, bacterii benefice care contribuie la sanatatea intestinelor, ajutand si la eliminarea celor nocive.
Un studiu al Universitatii din Toronto sugereaza ca probioticele ajuta si in cazul sindromului oboselii cronice, luptand si cu oboseala fizica si emotionala, deoarece creste nivelul aminoacidului triptofan din creier. Acesta este un precursor al serotoninei, un neurotransmitator care contribuie la starea de calm.
Cand sa il consumi: oricand. Este o excelenta gustare de dupa-amiaza, care reface depozitul de energie, poate fi folosit in loc de dressing pentru salata sau la desert, in combinatie cu fructe. Consuma-l dimineata, la micul dejun, cel putin de 3 ori pe saptamana, pentru o digestie mai buna.
Spanac
Spanacul abunda in nutrienti care ne ajuta sa functionam la capacitate maxima. Nu doar fierul continut il face special, dar si magneziul, potasiul si Vitaminele B.
De ce functioneaza: Fierul joaca un rol important in lupta cu oboseala, asigurand energie organismului prin oxigenul care ajunge la celule si le asigura o functionare optima. Fara suficient oxigen, celulele functioneaza mai greu sau chiar deloc.
Carenta de fier poate avea ca urmare oboseala fizica si mentala, ori chiar anemia. Simptomele anemiei includ oboseala, lipsa energiei, slabiciunea, problemele de concentrare, apatia, insomniile si lipsa apetitului.
Spanacul furnizeaza organismului fierul de care are nevoie, cu un continut caloric foarte scazut. In plus, contine Vitamina C, care faciliteaza absorbtia de fier.
Magneziul joaca si el un rol vital cand vine vorba de energie. Este implicat intr-o multitudine de reactii in organism si afecteaza direct sistemul cardiovascular, digestiv si nervos, muschii, rinichii, ficatul si creierul. Este esential nu doar pentru energie, dar si pentru o digestie buna, nervi si tonus muscular.
Din pacate, insa, deficienta de magneziu este cel mai des intalnita. Chiar si o deficienta mica, pe care nu ai fi tentat sa o iei in seama, are ca urmare energia scazuta, ceea ce face ca organismul sa faca mai mult efort, putand aparea epuizarea.
Simptomele deficientei de magneziu includ dezechilibre in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange, depresia, starea de slabiciune din muschi, crampele acestora, tensiunea din organism, oboseala, energia scazuta, dificultatea de a adormi, confuzia si lipsa apetitului.
Ca si magneziul, potasiul ajuta muschii si nervii sa functioneze. Carenta poate aparea atunci cand suntem deshidratati, indiferent de cauze. Simptomele carentei de potasiu sunt muschii slabiti, starile de confuzie si oboseala.
Cand sa il consumi: ideal ar fi la fiecare masa, in fiecare zi, dar oricand iti amintesti este bine. Datorita gustului sau nu foarte pronuntat, poate fi adaugat in aproape orice.
Nuci, alune si seminte
Dense in nutrienti, acestea abunda in proteine de buna calitate si acizi grasi omega 3. In functie de ce alegi, vei avea parte, cel mai probabil, de mangan, magneziu, fosfor, fier, cupru, riboflavin, Vitaminele B1, B2, B5, B6 si triptofan.
De ce functioneaza: semintele de dovleac, alunele, migdalele, nucile, toate sunt o sursa foarte buna de magneziu, care lupta cu oboseala resimtita in muschi. Triptofanul care se gaseste in seminte, nuci si arahide lupta cu oboseala emotionala si te ajuta sa poti dormi, ceea ce iti va linisti si psihicul.
In plus, proteinele sunt transformate in energie care ajunge pentru mai mult timp.
Ce face insa nucile si semintele atat de speciale este cantitatea mare de acizi grasi omega 3, grasimi esentiale, singurele pe care organismul le cere. Nu numai ca scad nivelul glicemic al alimentelor, dar sunt si o sursa superioara de energie, ele zabovind in stomac mai mult decat carbohidratii si proteinele.
Tot acizii grasi omega 3 mentin celulele sanatoase, iar nucile, in special, reduc riscul de a deveni obez, ele incetinind digestia, ceea ce face ca senzatia de satietate sa dureze mai mult. Tot acizii amintiti imbunatatesc starea de spirit, luptand astfel cu oboseala emotionala.
Cand sa le consumi: O doza zilnica este ideala. In cazul nucilor, semintelor etc., totul sta in moderatie. Fa-ti pachetele mici pe care sa le iei cu tine la munca, in masina, pentru a nu fi tentat sa recurgi la alimente de care in mod normal nu te-ai atinge. O portie inseamna cat ai cuprinde in causul palmei.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/03-13-2010/alimente-care-te-scapa-de-senzatia-de-oboseala-1001438