ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Bulgaria a demarat in luna octombrie 2012 campania nationala de vaccinare impotriva HPV - articole medicale

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca Romania a ramas printre ultimele tari din Uniunea Europeana in care nu s-a implementat inca un program national de vaccinare impotriva HPV.

Bulgaria a introdus, de la 1 octombrie 2012, vaccinarea impotriva cancerului de col uterin pentru fetele de 12 ani, potrivit unui anunt facut de Ministrul Sanatatii din Bulgaria, Desislava Atanasova, in cadrul celei de-a sasea Întalniri Nationale cu privire la proiectul „Initiativa pentru Sanatate si Profilaxia Vaccinului”.

În Bulgaria o femeie moare in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, in timp ce in Romania numarul este de sase ori mai mare, asadar necesitatea unui program national de vaccinare este justificata.
Vaccinul, care este gratuit si va fi administrat de catre medicii de familie, nu este obligatoriu, insa este recomandat de catre specialisti si realizat doar cu acordul parintilor.

“Este momentul sa intelegem care sunt costurile amanarii masurilor de preventie si ale dezinformarii. Și, cand este vorba de cancerul de col uterin, costurile se masoara uneori in moarte. Este nevoie de educatie sexuala, de informarea corecta si sustinuta a parintilor si a educatorilor in ceea ce priveste preventia, este nevoie de vaccinare si screening. Deocamdata se poate incepe vaccinarea la solicitarea parintilor, ca prim pas pentru o campanie nationala. Țarile europene, cele din Nordul Americii, din Australia, au inteles beneficiile preventiei si responsabilitatea asupra protejarii  fetelor de acest imens risc. Acum exista suficienta experienta cu acest vaccin, sunt dovedite beneficiile, siguranta si nevoia vaccinarii. Este momentul sa aducem aceasta sansa si la noi'“ a declarat dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina a Familiei.

Potrivit Ministrului Sanatatii din Bulgaria, finantarea vaccinului in cadrul programului national pentru profilaxia primara a acestui tip de cancer este garantata pana la finalul anului. Fondurile pentru aceste vaccinuri vor fi alocate de asemenea si in bugetul pentru anul viitor, a mai precizat Desislava Atanasova.

Odata cu inceperea noului an, pentru care avem alocat un buget special, speram ca toate detaliile suplimentare sa fie disponibile si ca toti medicii sa poata administra vaccinul fetelor de 12 ani care doresc sa se vaccineze”, a adaugat Atanasova. De asemenea, ea a mai spus ca medicatia preventiva va fi gratuita si administrarea sa voluntara – necesitand doar consimtamantul parintilor.

Lucram foarte bine cu municipalitatile si scolile, astfel incat exista informatii cu privire la vaccin si la ce fel de consimtamant trebuie sa isi dea parintii”, a mai spus ministrul.

Principalele activitati ale programului guvernamental sunt concentrate pe asigurarea protectiei fetelor in varsta de 12 ani prin vaccinare inainte de inceperea vietii sexuale, fapt care este in concordanta cu practica din statele europene. Aceasta este varsta la care se previzioneaza o  eficacitate maxima impotriva Virusului Papilloma Uman.
Cancerul de col uterin este a doua boala ca incidenta in randul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani in Bulgaria. În prezent, vaccinarea impotriva acestei boli se face in trei doze, pretul in farmacii fiind de aproape 77 de euro per doza.

Potrivit lui Angel Kunchev, inspector sanitar de stat, faptul ca in lume au fost administrate deja mai mult de 80 de milioane de doze dovedeste ca nu sunt inregistrate efecte secundare. Dimpotriva, acest lucru demonstreaza ca vaccinul este foarte bun si eficient, sustine el.

Vaccinul asigura protectia impotriva cancerului de col uterin in proportie de 96%. Potrivit medicilor, nu mai este necesar un vaccin secundar in cazul celor care au fost vaccinati deja.
Potrivit lui Kunchev, in Bulgaria, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin o data la 24 de ore; de fapt, in ultimii ani, 360 – 400 de femei au murit din cauza acestei boli, iar mult mai multe au dezvoltat handicapuri serioase in urma contactarii ei.

Cu toate acestea, Lyubomir Kirov, medic si presedinte al Asociatiei Medicilor Generalisti, este sceptic cu privire la implementarea programului de vaccinare in proportie de 100%, dat fiind ca timpul este extrem de scurt, iar banii nu sunt suficienti pentru toate fetele de 12 ani, care sunt peste 30.000 in Bulgaria.
Pentru a convinge parintii de beneficiile acestui vaccin, autoritatile vor porni o vasta campanie de informare.
Guvernul bulgar a alocat peste 1 milion de euro (2 milioane BGN) la Fondurile Nationale de Sanatate pentru vaccinare.
Varsta recomandata pentru vaccin este intre 12 si 14 ani, sau inainte ca persoana respectiva sa isi inceapa viata sexuala. Vaccinarea pentru fetele de 12 ani va fi gratuita, insa pentru cele cu varste mai mari, ea va trebui platita de parinti.  

Bulgaria este a 22-a tara din Europa care introduce un program national de vaccinare impotriva HPV. Campania de vaccinare este prevazuta sa se desfasoare in perioada 2012 – 2017 si se adreseaza tuturor persoanelor de sex feminin din Bulgaria cu varsta de 12 ani.

 
###
 
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania reuneste reprezentanţii Fundaţiei Renasterea, Societaţii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Societaţii Romane de Pediatrie, precum si Societaţii Naţionale de Medicina Familiei - si lupta pentru constientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coaliţiei este concentrata pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, in special prin vaccinarea impotriva HPV, afirmand necesitatea acestei metode si incercand sa foloseasca experienta europeana in domeniu pentru a desfasura un program de vaccinare eficient in Romania.
 
 
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
http://www.facebook.com/CervicalCancerPreventionRomania
Ruxandra Vasilescu, ruxandra_vasilescu@mccannpr.ro; 0723.862.604
-






Bulgaria a demarat in luna octombrie 2012 campania nationala de vaccinare impotriva HPV - articole medicale - startsanatate