ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Cancerul la pancreas - Ce spune medicul - articole medicale

Cancerul la pancreas - Ce spune mediculCancerul pancreatic este cel care afecteza tesutul numit pancreas, un organ asezat in abdomen, care sta orizontal in spatele partii inferioare a stomacului.

El are rolul de a secreta enzime care ajuta la digerarea hranei si hormnoni care tin in frau metabolizarea zaharului, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.

Putini dintre pacientii cu cancer de pancreas pot sa identifice cauzele acestuia si boala este in cele mai multe cazuri fatala. Singura cale de tratament este indepartarea chirurgicala, dar aceasta nu este intotdeauna posibila, din cauza ca stadiul poate sa fie prea avansat la descoperirea bolii.

Desi nu exista factori de risc bine definiti, probabil cel mai pregnant dintre acestia este varsta inaintata. Mai exista si motive genetice, anumite mutatii purtate in familie din generatie in generatie.

In plus, obiceiuri nocive precum fumatul, obezitatea, o viata sedentara, alcoolul in exces, joaca si ele un rol important. Si istoricul de diabet in familie este luat in calcul, la fel precum inflamarile cronice pancreatice (pancreatita) si o dieta extrem de bogata in grasimi.

Semnalele cancerului pancreatic

Pentru ca pancreasul se afla in abdomen, in fata splinei, cancerul creste adesea nedureros si dureaza luni de zile pana cand sa fie descoperit. Simptomele pot sa fie extrem de mici si greu de identificat. Ele se simt abia atunci cand tumora este destul de mare incat sa se apropie de intestine sau bila.

Atunci pacientul simte greata, scade in greutate, i se ingalbeneste pielea si ii apar iritatii cu mancarimi pe piele.

De cele mai multe ori cancerul pancreatic face metastaze la ficat, nodulii limfatici si tesuturile abdomenului, aceasta fiind si etapa in care el este de cele mai multe ori descoperit.

Desi nu este la fel de cunoscut si de temut precum cancerul de colon sau cel la san, cancerul de pancreas face o multime de victime, unele dintre ele adevarate celebritati:

- Steve Jobs, co-fondatorul Apple, a fost diagnosicat cu o forma rara de cancer pancreatic in 2004, murind in octombrie 2011, dupa 8 ani de lupta cu boala.

- Patrick Swayze a fost diagnosticat in 2008 si a incercat sa rapuna tumora cu un medicament experimental. A continuat sa lucreze si pe perioada bolii, dar a murit in septembrie 2009.

- Joan Crawford, actrita ce a castigat un Oscar, o adevarata legenda, a murit de infacrt in 1971, dar in acelasi timp era bolnava si de cancer pancreatic.

- Luciano Pavarotti a fost operat pentru prima data de aceeasi afectiune in 2006, atunci cand a facut si turneul de ramas-bun. Din pacate, la putin peste un an, acesta a murit, in septembrie 2007, nereusind sa invinga boala.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/cancer/cancerul-la-pancreas-ce-spune-medicul-1187548




Cancerul la pancreas - Ce spune medicul - articole medicale - startsanatate