ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Ce ascunde transpiratia in exces? - articole medicale

Când este cald, transpirăm pentru a ne menţine constantă temperatura corpului. Prin transpiraţie, suprafaţa pielii se răceşte, la fel şi sângele. Dar sudoarea în exces poate fi semnul unui dezechilibru metabolic.

Persoanele care transpiră abundent în contexte nejustificate suferă de o afecţiune numită hiperhidroză. Dacă faci parte din această categorie, pentru a te trata eficient, trebuie să cunoşti elementele declanşatoare ale acestei tulburări.

Hipertiroidia, o cauză

Hipertiroidia, caracterizată prin producerea excesivă de hormoni tiroidieni, intensifică activitatea majorităţii organelor şi ţesuturilor organismului. O consecinţă este şi transpiraţia abundentă, inclusiv la nivelul palmelor şi tălpilor.

Dacă aparent fără motiv (efort fizic, căldură) hiperhidroza este asociată cu simptome precum: puls rapid, palpitaţii cardiace, respiraţie grea, scădere în greutate. Chiar dacă apetitul este mare şi aportul de hrană este consistent, este cazul să te prezinţi la medic pentru un control.

Efect al tulburărilor cerebrale

Şi leziunile hipotalamusului generează transpiraţie excesivă, fiindcă hipotermia (scăderea temperaturii corpului), specifică afecţiunii, debutează cu episoade de transpiraţie şi de înroşire a pielii, care scad temperatura corpului până la 32 de grade Celsius. Fenomenul se asociază cu oboseală, scăderea activităţii cerebrale şi tensiunii, cu aritmie cardiacă şi cu diminuarea amplitudinii respiratorii.

Toxina botulinică şi chirurgia  sunt eficiente

Injectarea toxinei botulinice pentru tratarea hiperhidrozei are efect temporar. După şase luni, este necesară o nouă injecţie. Procedura se poate face în orice zonă a corpului (axile, palme, tălpi). Cu rezultate permanente este chirurgia la nivelul glandelor sudoripare din axilă. Intervenţia seamănă cu lipoaspiraţia, dar se face cu instrumente de chiuretaj speciale.

Recuperarea durează în jur de o săptămână. După intervenţie, nivelul de sudoare pe care îl vei elimina va fi normal, iar efectul se va menţine pentru toată viaţa.

Sărurile de aluminiu, soluţii temporare

Nu există medicamente care să atenueze transpiraţia în exces, dar cosmeticele speciale, pe bază de săruri de aluminiu, au o acţiune temporară de atenuare a transpiraţiei. Aceste cosmetice au efect în cazul persoanelor cu hiperhidroză pentru patru ore. La o persoană fără această afecţiune, efectul persistă minimum 12 ore.

Iontoforeza, indicată pentru mâini şi pentru picioare

O procedură care atenuează transpiraţia palmelor şi tălpilor este iontoforeza. Procedura presupune scufundarea extremităţilor, timp de 20 de minute, într-un bazin cu apă ionizată, de câte trei ori pe săptămână. Procedura se poate face în cabinetele dermatologice. Tratamentul trebuie realizat toată viaţa, altfel nu se menţin efectele. Din acest motiv, pacientul ar trebui să aibă acasă aparatul de ionizat.

Testosteronul este vinovat

Din cauza creşterii cantităţii de testosteron, ce survine în cazul sindromului ovarelor polichistice, apare şi transpiraţia excesivă. De asemenea, hiperhidroza poate fi unul dintre simptomele diabetului. De aceea, este bine să elimini aceste suspiciuni de boală. În cazul în care hiperhidroza este o consecinţă a unor afecţiuni, trebuie să le tratezi. Efectul secundar va fi şi atenuarea transpiraţiei excesive.

Cauzele transpiraţiei excesive sunt multiple: emoţiile puternice, epuizarea nervoasă, dereglările hormonale, efortul exagerat, diabetul, ingerarea de lichide în cantitate mare, hipertiroidismul, obezitatea ori menopauza. În ceea ce priveşte transpiraţiile nocturne, poate fi vorba despre tuberculoză, cancer (limfom), administrarea de medicamente antidepresive, hipoglicemie, accidente vasculare cerebrale sau neuropatii.

Tratamentul constă în eliminarea afecţiunii de bază. Se pot face şi injecţii cu toxină botulinică în muşchii glandelor sudoripare.


http://www.adevarul.ro/articole/ce-ascunde-transpiratia-in-exces.html




Ce ascunde transpiratia in exces? - articole medicale - startsanatate