ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Ce mananci daca ai astm // Dieta astm - articole medicale

Dacă suferi de astm, trebuie să ştii că nu doar tratamentul, ci şi dieta joacă un rol important în ţinerea sub control a acestei boli. Află care sunt alimentele „prietenoase” şi care sunt cele pe care ar trebui să le ocoleşti!

Alege verdeţurile şi leguminoasele

Antioxidanţii, prezenţi în majoritatea fructelor (citrice, caise, mango) şi legumelor (ardei roşii şi galbeni) apără organismul de acţiunea radicalilor liberi, implicaţi în apariţia astmului. Pentru a-ţi asigura porţia de antioxidanţi, poţi încerca o cură cu suc de morcovi (trei căni pe zi), timp de trei săptămâni.

Sulforafanul din broccoli ar putea preveni unele inflamaţii ale căilor respiratorii, astmul şi rinitele alergice, arată un studiu american. Acest compus ar stimula producerea de enzime antioxidante din căile respiratorii, contracarând efectele poluării. 

Magneziul relaxează căile respiratorii

Numeroase studii au evidenţiat nu numai că deficienţa de magneziu ar putea creşte predispoziţia unor persoane la astm, ci şi că acest mineral este eficient ca adjuvant în tratamentul asmaticilor.

De asemenea, numeroase cercetări au subliniat că persoanele care au o alimentaţie săracă în magneziu au mai multe simptome astmatiforme. De aceea, consumă cât mai multe cereale integrale, fructe oleaginoase şi seminţe, bogate în magneziu, implicat în buna funcţionare a plămânilor şi în relaxarea căilor respiratorii.

Usturoiul şi cafeaua, indicate în crize

În cazul unor crize de astm, se pot consuma două ceşti de cafea tare sau de ciocolată fierbinte.

Cofeina acţionează asemănător teofilinei, recomandată astmaticilor pentru relaxarea bronhiilor şi pentru uşurarea respiraţiei.

Tot în crizele uşoare, poate fi consumat un căţel de usturoi pisat, adăugat într-o ceaşcă de apă caldă.

Evită sulfiţii şi coloranţii

Alimentele procesate trebuie evitate de persoanele cu astm, cu sensibilitate alergică, din cauza aditivilor pe care acestea le conţin şi care ar putea declanşa eventuale crize. Sulfiţii, folosiţi în conservarea unor alimente, sunt extrem de periculoşi pentru astmatici, la fel de nocivi fiind şi conservanţii benzoaţi, care pot provoca alergii.

Evită şi alimentele care conţin E102 (tartrazină), pentru că poate provoca dificultăţi de respiraţie, E104, pentru că poate da alergii şi E124, pentru că poate agrava simptomele de astm.

Astmaticii trebuie să consume alimente bogate în vitamine şi în magneziu.

Hidratează-te!

Evitarea alimentelor alergene este esenţială în astm. Ştiai că, în unele cazuri, atacurile de astm pot fi declanşate şi de hrana pe care o consumi? Cele mai multe alimente procesate conţin conservanţi şi aditivi dăunători pentru astmatici.

Din acest motiv, aceste produse ar trebui evitate în favoarea unei alimentaţii bogate în vitamine, antioxidanţi, minerale (precum magneziu) şi în acizi graşi omega 3, care au rol antiinflamator. De asemenea, este esenţială şi hidratarea organismului, pentru că ajută la fluidizarea secreţiilor bronşice.

Vitamine pentru astmatici

Cele mai recomandate vitamine sunt cele din complexul B, mai ales B6 (nuci, alune, pâine, cereale integrale, ficat, varză) şi B12 (carne de pui, peşte, cereale, ouă).

Cei cu alergii pot consuma alimente bogate în vitamina E (ulei vegetal, spanac, seminţe, germeni de grâu), vitamina C (citrice, kiwi, varză, broccoli, cartofi, pătrunjel) şi acid pantotenic sau vitamina B5 (ficat, fructe uscate, legume verzi).

Bine de ştiut
Unii aditivi (E102 sau E124) pot declanşa crize de astm.


De regulă, persoanele care suferă de astm sunt alergice. Alergiile sunt de foarte multe tipuri ca manifestare, în funcţie de factorii declanşatori. Persoanele cu astm ar trebui să efectueze teste speciale de depistare a posibililor factori alergeni alimentari.

Ca regulă generală, persoanele cu astm ar trebui să evite alimentele foarte prelucrate, pe cele care conţin mulţi aditivi, cum ar fi coloranţii, conservanţii, amelioratorii de gust etc. Se recomandă consumul alimentelor în starea lor naturală şi alegerea fructelor şi legumelor fără îngrăşăminte chimice.


http://www.adevarul.ro/articole/ce-mananci-daca-ai-astm.html




Ce mananci daca ai astm // Dieta astm - articole medicale - startsanatate