ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Ceaiul, o bautura excelenta, neglijata de noi - articole medicale

Ceaiul, o bautura excelenta, neglijata de noiIntamplator, traditia ne-a lasat data exacta cand a fost consumata pentru prima data aceasta bautura excelenta, careia ii spunem ceai: in anul 2737 i.Hr.

Se zice ca, atunci, imparatul chinez Shen Nung, tolanit la umbra unui pom, a cerut un pahar cu apa fierbinte. Intamplator, din pom, i-au cazut in pahar cateva frunze aromate, creand o infuzie care s-a dovedit a fi pe placul imparatului.

De atunci, ritualul ceaiului s-a instalat la curtea chineza, iar, de acolo, s-a raspandit in toata lumea, iar, mai recent, cercetatorii au descoperit ca ceaiul nu este numai o bautura placuta, dar si utila pentru sanatate, unele sortimentele avand calitati remarcabile antioxidante si anticancerigene.

Ceaiul negru

Ceaiul negru este cel mai raspandit dintre toate tipurile de ceai. El constituie bautura preferata a tarilor din Orientul apropiat, care nu consuma alcool, dar si a rusilor, a multor popoare nordice, inclusiv a britanicilor, care si-au facut un ritual, cu faimosul five o'clock.

Plantatiile de ceai sunt raspandite in Africa, India, Sri Lanka si Indonezia. Productia ceaiului negru trece prin patru faze: uscare, maruntirea foilor, fermentare si prajire, scrie si cofeina mai ridicat decat alte ceaiuri. Deasemenea, are calitati astringente, ceea ce il face indicat ca remediu natural impotriva diareelor.

Desi contine cofeina, este vasodilatator si, in cantitati limitate, poate duce la scaderea tensiunii arteriale. Depre ceaiul negru, nutrionistii spun ca previne arteroscleroza si chiar boala Parkinson. In orice caz, aceasta boala este foarte putin raspandita in tarile consumatoare de ceai negru.

Ceaiul verde

Aceasta varianta este mai putin cunoscuta si, pana nu demult, se putea gasi numai in restaurantele cu specific chinez sau japonez. Intre timp, a capatat o raspandire mult mai mare, iar in Europa, inclusiv la noi, se comercializeaza in pungi preambalate in China, ca produs medicinal, cu proprietati antioxidante.

Nutritionisitii recomanda cu multa insistenta o cura sistematica de ceai verde, ca protectie impotriva anumitor tipuri de cancer, pentru pierderea de greutatate, scaderea colesterolului si intarirea sistemului imunitar.

S-a dovedit ca ceaiul verde este un antioxidant puternic si contine mai putina cofeina decat ceaiul negru. Bautorii invederati de ceai il prefera totusi pe cel negru, care, datorita cofeinei, are calitati reconfortante superioare.

Ceaiul oolong

Incomparabil mai putin raspandit decat ceaiul negru si cel verde, acest tip este cultivat indeosebi in provincia Fujian din China, in Taiwan si in unele parti ale Indoneziei, peste tot fiind considerat ca fiind un ceai special. Are o aroma aparte, mai pregnanta decat alte ceaiuri si, spre deosebire de acestea, care revigoreaza, ceaiul oolong are unele efecte sedative.

Ceaiul oolog este cautat de un public cu gusturi rafinate, facand parte din categoria ceaiurilor scumpe, folosite de societatea elitista asiatica. In ultimii ani, ceaiul oolong si-a facut o anumita faima, raspandit prin reteaua magazinelor McDonald's din Japonia.

Ceaiul alb

Culoarea alba, la care se refera denumirea, ar putea proveni de la mugurii albi ai plantei sau, poate, de la aspectul decolorat al infuziei.

Ceaiul alb este mai putin aromat decat alte ceaiuri, dar potrivit studiilor facute de nutritionisti, este eficient in combaterea unor bacterii si poate inhiba infectiile stafilococice sau streptococice. Se poate bea cald sau rece, dupa preferinta.

Ceaiul alb este obiectul unor preferinte locale, fiind foarte putin cunoscut in tarile europene, unde poate fi gasit mai curand in resturante specifice, decat in magazine.

Ceaiurile medicinale

Aceasta categorie de bauturi n-ar trebui inclusa in categoria ceaiurilor, intrucat provin din alte specii de plante, fara legatura cu ele. Singurul element comun intre ceaiuri si aceste alimente este modul de preparare: infuzia.

Spre deosebire de ceaiurile propriu-zise, al caror consum, ca si in cazul cafelei, fac obiectul unui tabiet, infuziile sau decocturie de tip "plafar" sunt obiectul unui tratament preventiv sau adjuvant, dupa caz.

Succesul lor la publicul larg are la baza unele efecte preventive sau curative, transmise de pe vremea cand medicina nu evoluase inca, dar inaintasii nostri stiau ca "fierturile" fac bine.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/ceai/ceaiul-o-bautura-excelenta-neglijata-de-noi-1170384
Ceaiul, o bautura excelenta, neglijata de noi - articole medicale - startsanatate