ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Conjunctivita sau ochii rosii - articole medicale


Este une dintre cele mai frecvente afectiuni ale ochilor si reprezinta inflamatia, de cele mai multe ori de cauza infectioasa, a conjunctivei. Aceasta este o membrana tranasparenta care acopera o parte din globul ocular si captuseste interiorul pleoapelor.


Cauzele conjunctivitelor

sunt: infectii cu virusuri, bacteria, alergii, contactul cu substante iritante, un corp strain la nivelul globului ocular.


Conjunctivitele virale sau bacteriene pot afecta unul sau ambii ochi. De regula, infectiile virale care produc conjunctivite se insotesc de o secretie apoasa sau mucoasa. Cele bacteriene produc o secretie mai consistent, de culoare galben-verzuie si pot fi associate cu infectii respiratorii sau faringiene.


Ambele sunt adesea asociate cu raceli si sunt foarte contagioase.


Conjunctivitele alergice afecteaza intotdeauna ambii ochi si sunt o reactie a organismului la diferite substante alergene precum polenul. Ca raspuns la aceasta substanta, organismul produce anumite substante numite imunoglobuline (anticorpi) ce declanseaza eliberarea din tesuturile din jurul globului ocular a unor substante inflamatoare precum histamina. De cele mai multe ori conjunctivita alergica nu este singura manifestare a unei alergii, ea se insoteste de simptome foarte variate si in alte parti ale organimului: mancarimea pielii, stranut, crestera secretiei nazale, lacrimatie intensa etc.


Iritarea produsa de anumite substante chimice sau obiecte straine poate produce conjunctivita. De obicei, spalatul viguros si curatarea ochilor inlatura factorul care a generat conjunctivita, iar roseata si iritatia vor disparea in cateva zile.


Semnele si simptomele conjunctivitei


• Roseata unuia sau ambilor ochi;


• Mancarimea unuia sau ambilor ochi;


• Vedere incetosata sau sensibilitate crescuta la lumina;


• Senzatie de corp strain in ochi;


• Aparitia unei secretii apoase, mucoase sau purulente;


• Lacrimatie crescuta;


• Alte manifestari ale conjunctivitelor alergice: stranut, prurit cutanat, secretie nazala etc


Cine poate face conjunctivita


Conjunctivita este o afectiune comuna. Cea de origine virala sau bacteriana poate fi foarte contagioasa, de aceea expunerea in preajma unei persoane cu conjunctivita este un factor de risc. Dupa aparitia semnelor si simptomelor, persoana cu conjunctivita este contagioasa timp de 7 – 14 zile. Pentru conjunctivita alergica, expunerea la substantele alergene poate produce iritatia ochilor la persoanele cu astfel de sensibilitati.


Complicatiile conjunctivitei


Conjunctivita este o afectiune neplacuta ce poate produce mult discomfort. Dincolo de acest discomfort, conjunctivita este, de obicei, inofensiva, ceea ce inseamna ca nu are consecinte grave asupra sanatatii globului ocular si nu produce tulburari ale vederii pe termen lung. In plus, aceasta afectiune nu necesita tratament indelungat sau de urgenta. Datorita faptului ca este contagioasa este necesar diagnsticul si tratamentul precoce. Uneori conjunctivita poate produce complicatii la nivelul corneei, de aceea este bine sa consultati medicul in momentul in care sesizati schimbari la nivelul ochilor.

Diagnosticul


Este pust de medicul oftalmolog dupa un examen clinic. Uneori acesta poate preleva o proba din secretia oculara pentru analzie de laborator.


Tratamentul


Evita aplicarea unor remedii din proprie initiativa. Acest lucru se poate dovedi periculos deoarece exista riscul de a agrava suferinta ochilui sau poate produce o serie de complicatii. Tratamentul corect este cel prescris de medicul oftalmolog si consta, in functie de tipul conjunctivitei, din colire (picaturi) cu antiseptice, antibiotice sau antiinflamatorii. Este foarte importanta aplicarea corecta a acestor picaturi.


Trebuie evitata atingerea directa cu picuratorul pentru a nu contamina recipientul cu agentul infectios.


Dupa ce se aplica picaturile dupa recomandarea medicului in unghiul ocular median, se inchid pleoapele si se mentin ochii inchisi aproximativ un minut pentru a favoriza absorbtia locala a medicamentului. De obicei sunt indicate 3 – 4 aplicari pe zi timp de o saptamana.


Recipientul cu solutia oftalmina trebuie folosit de o singura persoana si nu mai poate fi reutilizat dupa incheierea tratamentului.


Preventia


O igiena corespunzatoare a ochilor este cel mai bun lucru pentru a evita contractarea unei conjunctivite.


Alte masuri profilactice includ:


• Evitarea atingerii ochilor cu mana;


• Protectia ochilor de praf si alti iritanti externi cu ajutorul ochelarilor de soare, de protectie;


• Utilizarea ochelarilor pentru inot la piscina;


• Evitarea folosirii unor cosmetice neadecvate sau care nu sunt testate dermatologic, mai ales de catre persoanele sensibile;


• Utilizarea corespunzatoare a lentilelor de contact: indepartarea lor regulata, pastrarea corecta a acestora;


• Utilizarea lacrimilor artificiale special create pentru a mentine globul ocular umed si curat.


http://www.healthy.ro/articol/oftalmologie/4782/Ochii-rosii-sau-conjunctivita.html




Conjunctivita sau ochii rosii - articole medicale - startsanatate