ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Creierul copiilor stresati este mai mic - articole medicale

Creierul copiilor stresati este mai micStresul intens si de lunga durata produce modificari la nivelul structurii interne a creierului, in cazul celor foarte tineri. In urma testelor s-a dovedit ca in cazul copiilor stresati creierul este mai mic.

Daca stresul este in limite normale nu se intampla nimic, dar daca acesta este cronic si intens pot sa apara modificari.

Cercetatorii care au ajuns la aceste concluzii au descoperit ca o zona a creierului care are legatura cu memoria de scurta durata este mai mica la copiii care au fost supusi unor evenimente stresante. Cercetatorii au descris in termenii de "cronic si intens" stresul care poate aduce astfel de prejudicii, scrie viata extrem de stresanta si cei care nu au parte de un stres peste limitele normale. Cele mai afectate sunt memoria si capacitatea de memorie spatiala.

"Toti avem momente stresante, inclusiv copiii. De aceea, este important sa evaluam efectele mai ales pentru copiii afectati de un nivel ridicat de stres", afirma un psiholog la Universitatea din Wisconsin-Madison, care a definit stresul ridicat ca fiind aflat in stransa legatura cu manifestarile de violenta, fizica sau verbala, ori cu boli cronice grave care il afecteaza pe copil sau pe unul dintre membrii familiei.

Cercetatorii au efectuat interviuri cu 61 de copii cu varsta cuprinsa intre 9 - 14 ani, pe care i-au chestionat in legatura cu unele evenimente stresante din viata lor. S-au facut si teste de rezonanta magnetica pentru a scana creierul fiecarui participant si s-a dovedit ca, in cortexul anterior, care are rol in gestionarea emotionala si cognitiva, inclusiv asa-numita memorie spatiala, exista modificari, iar diferentele legate de abilitatile cognitive sunt importante.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, diferentele intre volumul materiei cenusii si celei albe din creier, iar concluzia a fost ca ambele substante sunt in volum mai mic in grupul copiilor care au fost supusi la stres accentuat. Sunt ca niste cicatrice pe care creierul copiilor le poarta, ca urmare a situatiilor de stres intens prin care a trecut.

Cercetatorii nu au inteles inca in ce fel stresul determina modificarile cerebrale, dar este cert ca expunerea la un nivel foarte ridicat de stres schimba chimia din creier, ca urmare a dezechilibrelor dintre cortizol si dopamina. Cortizolul creste in conditii de stres si poate afecta celulele creierului.

Partea buna este ca aceste modificari nu sunt permanente, desi cercetatorii nu au putut afirma cu precizie in cat timp dispar aceste efecte. Acestia au afirmat ca plasticitatea si capacitatea creierului de a se adapta si transforma este argumentul forte care sustine ca aceste modificari sunt reversibile.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/stres/creierul-copiilor-stresati-este-mai-mic-1172156




Creierul copiilor stresati este mai mic - articole medicale - startsanatate