ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Invata sa deosebesti grasimile rele de cele bune - articole medicale

Invata sa deosebesti grasimile rele de cele buneExista parerea preconceputa conform careia toate grasimile sunt rele si ar trebui evitate. Insa lucrurile nu stau deloc asa, unele grasimi fiind benefice - este vorba despre cele nesaturate, care te ajuta sa-ti cobori nivelul colesterolului rau (LDL) si sa-l ridici pe cel bun.

Aici intra grasimile polinesaturate (cum ar fi acizii grasi omega 3 si cei grasi omega 6) si cele mononesaturate, bogate in Vitamina E.

Cat despre grasimile rele, cele saturate, acestea maresc riscul de boli de inima. Se recomanda ca acestea sa nu reprezinte decat 7% din totalul caloriilor zilnice.

Realsimple.com te invata cum sa-ti alegi alimentele, in functie de tipul grasimilor continute. Daca nu vrei sa te uiti de fiecare data pe eticheta, retine ce nu ar trebui sa iti lipseasca din alimentatie si ce ar trebui sa incerci sa eviti.

Alimente benefice

Chiar daca contin si grasimi saturate, urmatoarele alimente sunt considerate prietenoase cu inima, deoarece coboara nivelul colesterolului rau si il ridica pe cel al colesterolului bun.

Uleiul de rapita contine 7% grasimi saturate, avand avantajul ca e o sursa bogata de acizi grasi omega 3. Are o aroma neutra, ceea ce il face usor de utilizat. Un dezavantaj ar fi faptul ca are mai putini antioxidanti decat uleiul de masline, de exemplu. Se intalneste in dressingurile pentru salate si cateva tipuri de margarina.

Uleiul de floarea-soarelui contine 10% grasimi saturate, insa este foarte bogat in grasimi nesaturate. Din pacate oxideaza, asa ca nu poti avea incredere totala in mancarea servita la restaurant.

Uleiul din porumb contine aproximativ 13% grasimi saturate, fiind folosit in sosurile pentru salate, chipsuri, margarine, popcornul pentru cuptorul cu microunde. Reprezinta o buna sursa de acizi grasi omega 6, avand avantajul ca are un gust neutru. Adesea este hidrogenat in mancarurile procesate sau cele servite la restaurant, ceea ce il face sa aiba grasimi trans nesanatoase.

Uleiul de masline are 14% grasimi saturate, fiind folosit in salate, ton la conserva etc. Este bogat in antioxidanti, insa are dezavantajul ca nu este inca la indemana tuturor, din punct de vedere al pretului, mai ales soiurile extravirgine.

Uleiul de soia are 15% grasimi saturate, putand fi folosit la maioneza, salata etc. Prezinta avantajul de a fi bogat in Vitamina E, mare parte din populatie avand carente la acest capitol.

Uleiul de nuci are 9% grasimi saturate, fiind folosit in salate si la marinat. Este bogat atat in acizi grasi omega 3, cat si 6, si contine Vitamina E. Dezavantajul ar fi ca, incalzit, isi schimba aroma si poate deveni putin amar.

Uleiul de avocado are 11% grasimi saturate si proprietati asemanatoare uleiului de masline. Din pacate este scump si greu de gasit.

Uleiul din seminte de struguri are 10% grasimi saturate, avand un gust usor, ceea ce il face perfect pentru maioneza de casa sau dressinguri pentru salate. In plus, este foarte bogat in antioxidanti.

Alimente cu care sa nu exagerezi

Desi pot fi consumate, se recomanda cantitati limitate, pentru ca o alimentatie care abunda in grasimi saturate mareste riscul bolilor de inima.

Margarina are 18% grasimi saturate si 0 - 30% grasimi de tip trans. Procesul de fabricatie al multor tipuri de margarina a fost schimbat in ultimii ani, astfel incat sa contina mai multe grasimi nesaturate, asa ca e o idee buna sa consulti eticheta si sa alegi in cunostinta de cauza. Incalzita, margarina poate avea un gust sintetic.

Grasime, untura Desi contine 40% grasimi saturate, ceea ce este un mare dezavantaj, ofera mancarii o textura delicata, greu de confundat.

Ulei de palmier are 50% grasimi saturate, putand fi intalnit in popcornul pentru microunde. Cu aroma de nuci, bogat in antioxidanti, uleiul de palmier are un singur dezavantaj: prea multe grasimi saturate.

Untul are 60% grasimi saturate si contine acid miristic, despre care se crede ca ridica cel mai mult nivelul colesterolului rau (LDL).

Uleiul de cocos are 87% grasimi saturate si un gust puternic, caracteristic. Din fericire contine acid lauric, un acid gras care are capacitatea de a ridica nivelul colesterolului bun.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/01-31-2010/invata-sa-deosebesti-grasimile-rele-de-cele-bune-990995




Invata sa deosebesti grasimile rele de cele bune - articole medicale - startsanatate