ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

LACTOFERINA - Ce este Lactoferina? - articole medicale

Ce este Lactoferina?

Descoperita in laptele de vaca inca din anul 1939, cu o istorie de peste jumatate de veac, lactoferina a devenit din ce in ce mai cunoscuta si mai folosita in ultimul timp, fiind adesea considerata una dintre putinele substante cu un numar foarte mare de functii biologice active. Lactoferina are rol multifunctional, facand parte din sistemul de aparare al organismului.


Lactoferina este o glicoproteina din lapte, dar care se regaseste in concentratii mai mici in toate lichidele organismului: lacrimi, secretii nazale, urina, sudoare, lichid cefalorahidian, mucus vaginal, lichid seminal, sange.
Lactoferina, o proteina cu totul si cu totul speciala, dispune de o paleta larga de activitati biologice. Printre efectele demonstrate ale lactoferinei se evidentiaza cel: antibacterian, antiviral, antitumoral, antiinflamator, imunomodulator. Contribuie la reglarea cresterii si diferentierii celulelor, la inhibarea biofilmelor bacteriene, ajuta la cresterea oaselor. Multe din activitati pot fi grupate sub denumirea de “aparare” a organismului.

Lactoferina - Cum te ajuta Lactoferina?

Inca din momentul identificarii ei ca o proteina rosie in laptele de vaca in 1939 si purificarea ei din lapte uman si de vaca in 1960, lactoferina a continuat sa intrige cercetatorii. Lactoferina este o glicoproteina cu proprietatea de a lega fierul, prezenta in lapte si alte secretii exocrine din organismul uman. Desi termenul de lactoferrin face trimitere la fier si la lapte, aceasta molecula este prezenta si leaga prin coordinare ionii de fier din saliva, lacrima, fluide seminale, mucus si in granulele secundare ale neutrofilelor.

Studiile initiale privind functiile lactoferinei s-au concentrat pe proprietatea sa de a lega fierul. Date recente au scos la iveala multe alte functii pe care aceasta le detine.

Rolul biologic al lactoferinei e puternic legat de metabolismul si rolul fierului in organism. Odata legat de lactoferina, fierul capata alte proprietati decat cel in stare libera ionica. Fierul este un metal esential in nutritie. Anemia cauzata de deficienta de fier este o problema destul de des intalnita in cazul sugarilor si al adultilor in tarile in curs de dezvoltare si nu numai.


Chiar daca fierul este un element esential pentru organism, in cantitati necorespunzatoare acesta poate deveni un adevarat pericol.

Efectul de protectie al lactoferinei impotriva infectiilor microbiene si virale, a fost amplu demonstrat intr-un numar mare de studii in vitro si in vivo. Factor primar de aparare impotriva infectiilor, lactoferina functioneaza si ca reglator polivalent, care interactioneaza cu anumite componente microbiene si virale implicate in procesul infectiei. Datorita capacitatii sale de a exercita activitate antivirala, prin fuziunea cu celula gazda sau a celulelor virale, iese in evidenta eficienta sa atat impotriva atacurilor virale cat si a celor microbiene.

S-a demonstrat ca lactoferina are capabilitati prebiotice fata de flora intestinala si faciliteaza instalarea unui ecosistem al florei. Acest efect prebiotic al lactoferinei in mediul intestinal consta intr-un fenomen de selectie naturala prin care se imbogateste flora probiotica si scade competitia factorilor patogeni realizand o selectie naturala.

Lactoferina este un antioxidant care captează fierul liber, ajutând în prevenirea reacţiilor necontrolate ale radicalilor liberi, stopând peroxidarea celulelor. Deci lactoferina este atât un acceptor cât şi un donor de fier, în funcţie de nevoile celulare. La pH fiziologic, lactoferina leagă fierul scăzând stress-ul oxidativ la nivelul ţesuturilor. Unele boli, precum cancerul, sunt strâns legate de acest stress ca factor cauzal sau de progres al bolii. Studiile au aratat ca lactoferina este un bun candidat ca si inhibitor al stress-ului oxidativ şi ar trebui luata in considerare ca potenţială soluţie în dietoterapia unor patologii.

Lactoferina are rol de aparare impotriva factorilor externi (efect imunomodulator, efect antiinflamator, antioxidativ). Lactoferina poate funcţiona ca un element al reţelei complexe menite să controleze funcţionarea leucocitelor mature, proliferarea şi diferenţierea celulelor imune, stimularea şi inhibarea răspunsurilor imune. În timpul infecţiilor microbiene, lactoferina se eliberează în circulaţie din neutrofilele activate. Lactoferina eliberată activează leucocitele din zonele inflamate.


www.lactoferina.ro




LACTOFERINA - Ce este Lactoferina? - articole medicale - startsanatate