ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Lentile de contact sau operatie pentru corectarea miopiei? - articole medicale

Implantul de cristalin şi intervenţiile cu laser pot elimina definitiv necesitatea de a purta ochelari. O metodă mai puţin invazivă o reprezintă lentilele terapeutice, care însă au indicaţii limitate la noi în ţară.

Lentile de contact terapeutice

Folosirea lentilelor de contact terapeutice poartă numele de terapie refractivă şi constă în purtarea unor lentile rigide pe parcursul nopţii, pentru corectarea miopiei şi astigmatismului.

Deocamdată, în România, lentilele se folosesc în tratamentul keratoconusului. Structura complexă a lentilelor de noapte face ca, pe parcursul nopţii, acestea să apese uşor pe cornee, modificându-i curbura, astfel încât a doua zi să poţi vedea fără ochelari sau fără alte ajutoare.

Rezultate similare chirurgiei

După mai puţin de două săptămâni de purtat lentilele terapeutice seară de seară, miopia va fi redusă cu aproximativ două-trei dioptrii, susţin specialiştii.

Durata tratamentului depinde de scopul urmărit, adică fiecare pacient va purta lentilele până când ajunge la dioptriile dorite.

Practic, după aproximativ nouă luni de terapie refractivă, pacientul va putea vedea cu uşurinţă obiectele situate la o distanţă de aproximativ şase metri. În cazul copiilor şi adolescenţilor, cu ajutorul acestor lentile poate fi oprită evoluţia miopiei.

Cui se adresează?

Pot beneficia de terapia refractivă persoane de orice vârstă, inclusiv copiii de peste 6 ani care suferă de miopie.

Condiţia pentru ca acest tip de terapie să aibă efectul scontat este ca dioptriile persoanei cu miopie să nu depăşească -6, iar astigmatismul să nu fie mai mare de -1,75. Un avantaj al acestei terapii este că poate fi folosită şi de persoanele a căror miopie este în evoluţie.

Cu ajutorul acestor lentile, lumina va putea fi focalizată corect pe retină, pentru a vedea clar la distanţă.

Miopia poate reveni

Pe parcursul tratamentului cu lentile nocturne, pacienţii pot prezenta reacţii adverse, precum: vedere înceţoşată sau halouri luminoase, însă o parte din aceste neplăceri pot dispărea în timp.

Un alt dezavantaj al lentilelor terapeutice este că, după încetarea tratamentului, miopia poate reveni. De aceea, medicul oftalmolog va recomanda purtarea ocazională a lentilelor pe parcursul nopţii sau o parte din zi.

Lentile de contact sau operaţie?

Pentru a obţine rezultate într-un timp mai scurt, se recomandă chirurgia refractivă, însă chiar şi tehnicile moderne (Lasik, Lasek, PRK) au efecte secundare demne de luat în seamă, printre care chiar agravarea tulburărilor de vedere.

În plus, chirurgia nu este o soluţie pentru persoanele ale căror vicii de refracţie sunt în plină evoluţie şi pentru cele care suferă de sindromul ochiului uscat, acestora fiindu-le recomandate lentilele nocturne. Totuşi, dacă la un moment dat vrei să apelezi la chirurgia refractivă, o poţi face cu condiţia să renunţi la purtarea lentilelor cu şase luni înainte.

Implant de cristalin, pentru dioptrii mari

Persoanele care, din diferite motive medicale, nu pot beneficia de chirurgia refractivă pentru corectarea miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului, dar nu doresc nici lentilele nocturne, pot apela la implantul de cristalin multifocal.

Practic, pacientului i se înlocuieşte cristalinul, cunoscut sub numele de „lentila ochiului”, cu unul adaptat dioptriilor acestuia. Unul dintre avantajele acestui tip de intervenţie este că poate fi aplicat şi în cazul persoanelor cu dioptrii foarte mari (peste -8). În plus, majoritatea celor care beneficiază de această intervenţie nu mai au nevoie de ochelari în 85 la sută din timp.

Riscurile chirurgiei cu laser

Intervenţiile cu laser pentru corectarea viciilor de refracţie au riscuri importante, printre care vederea înceţoşată, neclară şi reducerea acuităţii vizuale nocturne.
În plus, majoritatea persoanelor care beneficiază de chirurgia refractivă au nevoie, totuşi, de ochelari pentru citit.

Recomandări

Lentilele terapeutice se poartă şase-opt ore pe noapte, pentru rezultate optime.

O metodă nechirurgicală de corecţie a miopiei este ortokeratologia. Aceasta presupune purtarea peste noapte a unor lentile de contact rigide, care modifică forma corneei, astfel încât, după ce lentilele sunt îndepărtate peste zi, persoana respectivă poate vedea clar, fără corecţie, o anumită perioadă de timp.

Aceasta nu este însă o metodă folosită încă la noi în ţară. În clinicile oftalmologice din România, lentilele dure, cum sunt cele utilizate pentru tratarea miopiei, sunt folosite aproape exclusiv în keratoconus, o deformare a corneei, legată de o subţiere a acesteia, ca urmare a pierderii colagenului din compoziţia sa.

 

 


http://www.adevarul.ro/articole/noi-moduri-de-a-scapa-de-ochelari.html






Lentile de contact sau operatie pentru corectarea miopiei? - articole medicale - startsanatate