ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Marijuana, intre drog si medicament - articole medicale

Marijuana, intre drog si medicamentOamenii au folosit in cele mai vechi timpuri marijuana ca tratament pentru stimularea apetitului, indepartarea durerilor cronice, astmului si migrenelor. Inca din 1940, marijuana este inscrisa in lista medicamentelor aprobate in Statele Unite.

Statisticile cercetatorilor americani arata o crestere a folosirii ei ca medicament sau drog. Astfel, in 2001 s-au inregistrat 2,6 milioane de noi consumatori, iar mumarul creste de la an la an micsorandu-se insa si varsta celor care consuma, informeaza steadyhealth.com.

Denumita si iarba, marijuana se obtine din frunzele, semintele si florile uscate ale canepii indiene. Este de culoare verde, maro sau gri si are aspect de tutun taiat foarte fin. Din ea se mai poate obtine hasisul sau uleiul de hasis si o alta forma de marijuana fara seminte.

In limbajul consumatorilor de droguri, marijuana este denumita joint si se consuma sub forma tigarilor sau pipelor si adesea este combinata si cu alte substante cu acelasi rol sub forma ceaiurilor sau chiar sunt introduse in unele produse alimentare.

Fumatul insa este cea mai comuna forma de consum a marijuanei, dar mai poate fi incalzita la temperaturi de peste 185 de grade, pentru a se obtine vaporii prin care se elimina toate ingredientele active.

Efectele consumului de marijuana ca drog sunt pierderea pe termen scurt a memoriei, halucinatii, amnezii, cresterea apetitului, a libidoului, nerecunoasterea lucrurilor simple precum culorile, cresterea activitatii mentale, a starilor de meditatie.

Dependenta de marijuana creaza si starea de realaxare permanenta, de aici starile dese de melancolie, dar si de anxietate, uscarea gurii si accelerarea ritmului cardiac. Pentru ca cea mai comuna forma de consum este prin intermediul tigarilor, consumatorii au probleme respiratorii, dureri in piept, nas infundat si probleme cu plamanii.

Substanta activa a marijuanei este delta-9-tetrahidrocanabinol (THC), acesta fiind si principalul indicator care delimiteaza produsul de medicament si drog. Medicatia pe baza de marijuana contine o concentratie mica de THC, iar cresterea valorii sale determina de fapt transformarea medicamentului in drog. De aici se creaza dependenta rapida si toate efectele nocive ale consumului excesiv.

Odata ajunsa in sange, substanta activa actioneaza asupra doua tipuri de receptori. Unii se afla la nivelul creierului si sunt responsabili de miscarile corporale, memorie si crearea senzatiei de voma.

Tocmai de aceea consumul necontrolat are ca principal efect nociv pierderea temporara a memoriei, dar ca medicament are rolul de a indeparta durerile musculare si osoase. Alti receptori asupra carora actioneaza direct THC-ul continut de marijuana sunt cei resposabili de sistemul imunitar.

Consumata ca tigara, marijuana isi face efectul in cateva minute si acesta dureaza o ora si jumatate. Daca se consuma in mancare , efectul se inregistreaza dupa o ora si poate dura mai mult decat o ora si jumatate.

Despre medicamentul marijuana

Specialistii americani au studiat efectele acestei plante asupra starii de sanatate. Astfel, marijuana are potential de medicament pentru ca poate trata anumite afectiuni si poate accelera vindecarea altora.

S-a folosit pentru tratarea glaucomului, boala de ochi caracterizata prin cresterea tensiunii intraoculare, atrofierea membranelor, care poate degenera chiar in pierderea vederii.

Studiile au aratat ca tratamentul pe baza de marijuana, prescris de medici, cu o concentratie mica si sigura de THC, are rolul de a normaliza tensiunea intraoculara. Mai mult, poate avea acelasi efect asupra hipertensivilor, doar ca specialistii nu au gasit inca o explicatie stiintifica a acestui efect.

Timp de multi ani, marijuana s-a folosit ca tratament pentru scleroza multipla. Ea actioneaza direct asupra sistemului nervos si impiedica deteriorarea lui, specifica acestei afectiuni. Mai mult, poate fi folosita si pentru indepartarea durerilor caracteristice cancerului.

Tot ca medicament, poate mari apetitul, elimina starile de ameteala, protejeaza plamanii prin marirea capacitatii pulmonare si imbunatateste circulatia sangelui, prevenind astfel bolile cardiovasculare.

Problema tratamentului pe baza de marijuana este ca in timp isi pierde eficienta.

Drogul marijuana

Specialistii americani au realizat mai multe teste pentru a obtine doza letala de marijuana. Rezultatele au aratat ca, pentru o persoana de 75 de kg, 21 de grame de marijuana pot fi fatale.

Mai mult, datorita concentratiei mari de THC din medicament, dependenta se instaleaza imediat si tocmai de aceea apare nevoia de a consuma din ce in ce mai mult si produse mult mai tari. Au aparut astfel combinatiile de droguri, fatale si ele.

Dependenta inseamna de fapt o deteriorare rapida a starii de sanatate, afectarea psihicului, vietii sociale a consumatorului si cresterea ratei infractionalitatii pentru aceste persoane, pe baza nevoii de a consuma cat mai mult.

Studiile specilaistilor americani au aratat ca din ce in ce mai multi adolescenti incearca acest drog din curiozitate sau din cauza anturajului si in scurt timp devin dependenti pentru ca nu mai au control asupra lor.

In Romania, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Salvati Copii in 2005, 2,5% dintre adolescentii intervievati au recunoscut ca sunt consumatori de marijuana, 0,5% dintre ei consuma calmante pe post de droguri, iar 0,4% heroina.

La nivel european, un raport al Departamentului de cercetare stiintifica si documentare in domeniul drogurilor a aratat ca unul din cinci adulti a consumat macar o data marijuana, 10 milioane de persoane au incercat cocaina, iar 7000 de persoane au murit in anul 2005 din cauza consumului de droguri.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/03-13-2010/marijuana-intre-drog-si-medicament-1002007






Marijuana, intre drog si medicament - articole medicale - startsanatate