ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Melanomul, cea mai agresiva tumora maligna, este cel mai frecvent intalnit in randul tinerilor - articole medicale

Melanomul este cea mai agresiva tumora maligna dezvoltata de om și cel mai frecvent intalnita in randul adulţilor tineri cu varsta intre 25 și 29 ani. În topul celor mai frecvent intalnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situeaza in Romania pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalitaţii ocupa locul 12.

Tumora maligna produsa prin multiplicarea anarhica a melancocitelor, melanomul se poate dezvolta atat dintr-o aluniţa preexistenta (30% dintre cazuri) cat și de la nivelul unui tegument aparent sanatos. În cele mai multe cazuri, leziunea are un aspect caracteristic dezvoltandu-se ca o pata brun-neagra asimetrica şi cu margini neregulate sau ca un nodul de o culoare inchisa. Zonele frecvente de apariție difera in funcție de gen, respectiv trunchiul (in cazul barbaţilor) și gambele (in cazul femeilor).

Identificarea nevilor melanocitari (aluniţelor) cu risc de transformare in melanom se face pe baza criteriilor ABCDE. Astfel, alunițele asimetrice, cu bordura neregulata zimţata, de culoare neuniforma (mozaicate), cu dimensiuni mari (peste 6 mm diametru) și care evolueaza in timp sunt consideraţi nevi melanocitari cu atipii clinice şi risc de transformare in melanom. Printre factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea melanomului se numara: factorul genetic (exista risc sporit de apariţie a melanomului daca pacientul are rude de sange – parinţi, fraţi, surori – la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumora maligna), prezența a mai mult de 50 de aluniţe, fototip cutanat I sau II (persoane care prin expunere la soare mai mult se ard decat se bronzeaza) precum şi existenţa de arsuri solare severe in copilarie.

“Melanomul este usor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticata cu ochiul liber. De aceea, toate campaniile de avertizare a populaţiei sunt binevenite pentru ca instruirea face ca depistarea melanomului sa fie facuta in stadii iniţiale. Totodata, elementele de protecție  sunt la indemana: haine cu țesatura deasa, palarii, creme fotoprotectoare (cu factor de protecție solara de minim 15) și expunerea cu moderație la soare”, declara Prof. Dr. George Sorin Țiplica, Şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, UMF „Carol Davila”. Mai mult, diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizeaza cu o acurateţe de 70% iar folosirea dermatoscopiei crește aceasta acuratețe cu 25-30%.
Nivelul radiaţiilor cosmice, stratul de ozon subțiat, factorii poluanţi agresivi existenți in aer și expunerea la soare (al carei efect este sumativ de la o expunere la alta) pe perioada indelungata favorizeaza dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomanda autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi, a nevilor melanocitari cu atipii clinice, a nevilor congenitali mari și a lentiginelor solare) și consultul dermatologic cel puțin o data pe an. Rata de vindecare depinde de depistarea precoce a melanoamelor subţiri, iar supravegherea periodica a pielii a devenit o necesitate.

***
Platforma „Împreuna pentru viața”, dezvoltata de MSD ROMÂNIA, se adreseaza tuturor celor implicați in sistemul de sanatate din Romania și are ca scop principal imbunatațirea calitații vieții, prin facilitarea accesului la informații relevante și incurajarea colaborarii intre diversele categorii socio-profesionale, avand in centrul atenției pacientul.
 
Pentru mai multe informații, va rugam sa contactați:
Bianca Severin: bianca_severin@mccannpr.ro, 0725.346.009
 
 
-




Melanomul, cea mai agresiva tumora maligna, este cel mai frecvent intalnit in randul tinerilor - articole medicale - startsanatate