ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Mituri despre diete si nutritie - articole medicale

Mituri despre diete si nutritieImposibil sa nu iti conduci viata de zi cu zi, inclusiv comportamentul alimentar, dupa cateva mituri. Invatate de la mama, bunica sau vecina, din cine stie ce revista sau blog, aceste mituri despre alimente au ajuns sa guverneze viata multora dintre noi.

Healthcastle.com a incercat sa demonteze cateva dintre ele, bazandu-se pe pareri avizate. Asa ca nu mai crede toate zvonurile care iti trec pe la urechi si fa-ti curat in prejudecati.

1. Zaharul cauzeaza diabetul

Poate cel mai comun mit legat de alimentatie este acela ca zaharul duce la diabet. Daca ai deja diabet, atunci trebuie sa-ti dozezi cantitatea de zahar si de carbohidrati, pentru a pastra un nivel optim al zaharului din sange.

Daca nu ai diabet, nici nu vei face din cauza zaharului consumat. Principalii vinovati, care te pot imbolnavi de diabetul de tip 2, sunt regimurile alimentare bogate in calorii, excesul de kilograme si stilul de viata sedentar.

2. Toate grasimile sunt rele

Cand spui "grasime", deja te gandesti la eventualele complicatii care survin din aceste depuneri. Adevarul este ca toti avem nevoie de grasimi. Acestea ajuta la absorbirea nutrientilor necesari organismului si pastreaza integre membranele celulelor, daca trebuie sa numim doar cateva dintre functiile grasimii.

Consumate in exces, acestea ingrasa, duc la boli de inima si chiar la cancer.

Nu toate grasimile sunt de acelasi fel: unele sunt "sanatoase", in timp ce altele maresc riscul de boli de inima. Secretul consta in inlocuirea grasimilor rele (grasimile saturate) cu cele bune (grasimi monosaturate).

3. Zaharul brun este mai bun decat cel alb

Majoritatea sortimentelor de zahar brun comercializate sunt, de fapt, zahar alb combinat cu melasa.

Intr-adevar, zaharul brun contine si ceva minerale, dar e nevoie sa consumi o portie gigantica de zahar brun zilnic pentru ca mineralele din zaharul brun sa faca diferenta. Altfel, continutul de minerale din zaharul brun este insignifiant.

4. Ouale cu coaja maronie au mai multi nutrienti

Contrar unui mit raspandit printre "cunoscatori", culoarea cojii oualor nu are nimic de-a face cu calitatea acestora, cu gustul lor, cu valoarea nutritiva sau cu felul in care trebuie gatite. Culoarea cojii oului depinde de specia gainii care a binevoit sa-l faca.

5. Evita fructele de mare daca vrei sa iti cobori nivelul colesterolului

Pana si printre medici este raspandit acest mit. De fapt, fructele de mare au prea putin efect asupra colesterolului in cazul multora dintre oameni. Grasimile saturate sunt cele care cresc colesterolul din sange.

Grasimile saturate se gasesc in produsele din carne si in mancarea semipreparata. Periculoase sunt si gustarile ambalate, mancarurile prea mult prajite si chiar margarina ce contine ulei hidrogenat.

6. Evita carbohidratii daca vrei sa slabesti

Mesajul pe care il transmit adeptii dietelor sarace in calorii este ca acesti carbohidrati favorizeaza productia de insulina, care duce la kilogramele in plus. Cu alte cuvinte, mai putini carbohidrati inseamna mai putine kilograme in plus. Din pacate, e vorba doar despre un alt mit legat de nutritie.

Adevarul este ca multe dintre dietele sarace in calorii nu ofera organismului indeajuns de multi carbohidrati pentru a functiona. Din aceasta cauza, organismul va incepe sa arda carbohidratii (glicogenul) pentru a-ti furniza energia necesara.

Cand organismul arde glicogen, apa este eliminata. Scaderile mari in greutate de la inceputul unei astfel de diete sarace in calorii si fara carbohidrati nu sunt altceva decat pierderile de apa cauzate de arderea glicogenului.

7. Evita nucile pentru ca ingrasa

E adevarat ca nucile sunt dense din punct de vedere caloric. In plus, e foarte greu sa te opresti cand mananci asa ceva. Daca ai putea insa, nucile ar putea face parte din regimul tau alimentar zilnic.

Ele nu trebuie evitate, pentru ca sunt bogate in grasimi monosaturate (cele bune), care scad colesterolul. Un studiu din 2003, derulat in SUA, a aratat ca 45 de grame de nuci consumate zilnic, ca parte a unei diete saraca in grasimi saturate si colesterol, pot reduce riscul de boli de inima.

In loc sa adaugi nuci dietei tale, ai face bine sa inlocuiesti cu nuci alimentele cu un nivel mare de grasimi saturate.

8. Daca esti insarcinata, mananca pentru 2!

Cererile energetice ale organismului sunt diferite de la un individ la altul. Totusi, sfatul de a manaca pentru 2 in timpul sarcinii este doar un mit fara acoperire.

In realitate, gravida nu are nevoie decat de circa 100 de calorii in plus in primul trimestru de sarcina si de 300 in al doilea si al treilea trimestru.

O gustare inainte de culcare, constand intr-un fruct, un pahar de lapte sau de iaurt si de cativa biscuiti ar trebui sa fie suficient. Suplimentele de vitamine sunt adesea recomandate in timpul sarcinii, dar nu si bolul zilnic de inghetata.

9. Saritul peste mese te ajuta sa slabesti

Multi cred ca daca sar peste o masa insemna ca mananca mai putin si, prin urmare, vor pierde in greutate.

In realitate, odata ce ai sarit peste o masa, creierul tau va dispune "starea de urgenta", incetinindu-si metabolismul pentru a se pregati pentru timpuri grele. Vei avea tendinta sa mananci peste masura la urmatoarea masa.

Prin urmare, caloriile vor fi mai multe decat daca nu ai fi sarit peste masa. Cea mai buna abordare este sa mananci portii mici si mai dese pentru a-ti pastra zaharul din sange la un nivel rezonabil.

10. Carnea rosie este nociva sanatatii

Este adevarat ca unele studii au legat consumul de carne rosie de riscul de boli de inima, in parte din cauza continutului sau de grasimi saturate. Dar si carnea de pui poate contine la fel de multe grasimi saturate precum cea de vita sau porc.

De exemplu, o portie de muschi de vita sau porc poate avea mai putine grasimi saturate decat una de pui cu pielita. Este adevarat ca puiul si curcanul contin mai putine grasimi saturate. Dar acest lucru este adevarat doar daca sunt consumate fara pielita.

Prin urmare, nu excludeti carnea rosie din alimentatie, ci doar alegeti-o si gatiti-o adecvat.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/07-27-2009/mituri-despre-diete-si-nutritie-830566






Mituri despre diete si nutritie - articole medicale - startsanatate