ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Narcolepsia, boala somnului - Ce spune medicul - articole medicale

Narcolepsia, boala somnului - Ce spune mediculNarcolepsia este o boala cronica a sistemului nervos central, primul si cel mai evident simptom al sau fiind dormitul prea mult pe perioada zilei.

Desi numele ei nu este folosit prea des, cazurile de narcolepsie sunt la fel de dese precum acelea de Parkinson sau scleroza multipla, adesea ramanand nediagnosticata timp de ani si ani, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.

Pacientii cu pricina cred ca sunt stresati, ca au probleme cu atentia, concentrarea si memoria din cauza serviciului prea obositor si a stilului de viata agresiv, astfel incat nu ajung la medic, decat atunci cand pur si simplu nu se mai pot da jos din pat.

Narcolepsia apare in general la varsta adolescentei sau in primii ani ai maturitatii, afectand in mod egal ambele sexe.

Cauza este reprezentata de anumite anormalitati la nivelul celulelor creierului, care afecteaza REM-ul. Sistemul autoimun duce la o pierdere partiala a celulelor nervoase, neuronii sunt distrusi si neurotransmitatorii dispar.

Rolul ereditatii in narcolepsie nu este pe deplin inteles, desi se crede ca persoanele cu rude suferind de aceeasi problema sunt mai predispuse la narcolepsie.

Simptomele narcolepsiei:

- somnolenta permanenta pe perioada zilei, momente in care persoana pur si simplu se prabuseste pe pat si doar vrea sa dorma, nu mai are energie pentru nimic.

Oamenii bolnavi se plang ca nu mai reusesc sa mearga la seviciu sau la scoala, in functie de caz, nu mai pot memora nimic, cei din jur se plang de ei ca sunt lenesi, cand de fapt corpul acestora nu mai raspunde, nu mai functioneaza corect. Apar chiar si stari de greata si ameteala, tot din cauza oboselii foarte mari.

- halucinatii, din cauza starii confuze: aceste halucinatii includ vederea, auzul, percetia diferitelor obiecte si sunete din jur. Totul este confuz, parca lumea nu mai este reala, parca totul se intampla intr-un vis.

- comportament automatic, face ce ii spune alte persoane, nu mai este capabila sa se concentreze si sa vina cu idei proprii;

- vedere incetosata, ochii care dor;

- cataplexie: o pierdere brusca, temporara, a controlului asupra muschilor. Aceste episoade sunt adesea provocate de stres emotionl puternic, nu neaparat rau, ci poate sa fie si prea mult ras, o surpriza sau furie. Corpul se prabuseste, iar in caderea pe sol por surveni rani serioase. Atacurile pot sa dureze de la cateva secunde pana la cateva minute si se intalneste cam la trei sferturi dintre pacientii cu narcolepsie.

- probleme cu somnul pe timpul noptii, miscari dese ale corpului si agitatie.

Diagnosticul se pune dupa ce sunt facute teste de sange, teste ale calitatii somnului, pacientul trebuie sa raspunda la un chetsionar despre problemele de somn, se verifica istoricul familiei.

Tratamentul pentru narcolepsie include atat medicamente cat si terapie, in functie de severitatea si de simptomele pe care le afiseaza.

Cel mai adesea sunt folosite si pastile pentru a trata insomnia si depresia, afectiuni care merg mana in mana cu narcolepsia.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/afectiuni/narcolepsia-boala-somnului-ce-spune-medicul-1173473




Narcolepsia, boala somnului - Ce spune medicul - articole medicale - startsanatate