ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

OMS: Bronzatul la solar e cancerigen! - articole medicale

OMS: Bronzatul la solar e cancerigen!Sedintele la solar au fost catalogate oficial drept "cancerigene", fiind incluse in aceeasi grupa de risc cu tigarile, arsenicul si azbestul, dupa ce expertii internationali au descoperit ca bronzatul artificial poate creste cu 75% riscul aparitiei cancerului.

Aparatele cu raze ultraviolete folosite pentru bronzarea artificiala sunt mult mai periculoase decat s-a crezut initial, ele fiind incluse in categoria produselor cancerigene, dupa ce pana acum specialistii considerau ca riscul imbolnavirii este doar unul "probabil", transmite Reuters.

Potrivit ultimului studiu publicat de Agentia Internationala pentru Studierea Cancerului (IARC), sedintele la solar cresc riscul aparitiei cancerului cu 75%, in special daca sunt folosite de copii sau adulti tineri.

"Riscul aparitiei cancerului de piele creste cu 75% daca folosirea aparatelor de bronzat incepe inainte de 30 de ani", potrivit raportului IARC.

Chiar daca, dupa acelasi rationament, si mersul la plaja ar putea fi clasificat ca fiind extrem de periculos, exista insa o diferenta. 20 de minute in cabina de bronzat echivaleaza cu o intreaga zi petrecuta la plaja.

In plus, radiatiile din astfel de saloane sunt extrem de puternice, unele chiar de 15 ori mai intense decat soarele de pe o plaja la Mediterana, spre exemplu.

Aceasta ar putea fi si cauza pentru care din ce in ce mai multe femei sunt diagnosticate cu melanom malign. Numai in Marea Britanie, de la 9.400 de persoane, cat au fost diagnosticate in perioada 1958 - 1987, s-a ajuns, in perioada 2004 - 2006, la peste 24.000 de persoane cu acelasi diagnostic.

Se estimeaza ca doar in Marea Britanie, 3 milioane de oameni merg regulat in saloanele de bronzat. Printre ei se afla inclusiv copii cu varsta de 11 ani.

Masuri internationale impotriva solarului

Statele Unite si unele tari europene au restrictionat deja folosirea aparatelor pentru bronzat de catre tineri, interzicandu-le complet adolescentilor sau introducand obligativitatea acordului parintilor sau a medicului de familie.

In Australia, copiilor le este interzis complet sa foloseasca solarul iar producatorii aparatelor sunt obligati sa avertizeze utilizatorii asupra eventualelor probleme de sanatate, inclusiv cancerul de piele.

Decizia autoritatilor australiene a venit in 2007, ca urmare a decesului Clarei Oliver, o tanara de 26 de ani care a pierdut lupta cu cancerul, provocat de sedintele la solar.

Din grupa 1 de risc, in care a fost inclus acum si solarul, mai fac parte azbestul, arsenicul si produsele din tutun.

IARC face parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii si realizeaza clasamentul produselor cancerigene inca din 1971. (Anca Serghescu, Valentin Dimitriu)
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/07-29-2009/oms-bronzatul-la-solar-e-cancerigen-835652




OMS: Bronzatul la solar e cancerigen! - articole medicale - startsanatate