ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Relatia dintre tine si soare, pe deplin inteleasa? - articole medicale

Relatia dintre tine si soare, pe deplin inteleasa?Cum vara nu e pe sfarsite, iar extrasezonul pare promitator, n-ar fi rau sa intelegi, o data pentru totdeauna, care este cu adevarat relatia dintre pielea ta si soare si care sunt urmarile acestei intalniri periodice, de sezon.

Crezi ca totul e simplu: stai la plaja, te dai cu crema, te inrosesti, te bronzezi, faci furori in cluburi. OK, probabil ultima parte stii de ce se intampla, pentru ca esti bronzata si stim cu totii ca o piele aramie iti pune in valoare atuurile si intoarce toate capetele.

Dar pentru restul fenomenelor care au loc la nivelul pielii tale ai o explicatie? Daca nu, te lamureste Live Science.

De ce soarele arde pielea?

Cat timp tu stai confortabil la prajit, unsa in prealabil cu ulei, in sezlong, razele ultraviolete penetreaza pielea, ucigand celule care in mod normal lucreaza pentru a produce un nou strat de piele.

Razele ultraviolete de tip UVA strapung mai adanc pielea, dar atat razele de tip UVA, cat si cele de tip UVB, pot arde pielea.

De ce pielea expusa la soare se inroseste?

Pentru a repara pielea arsa sau a scapa de celulele moarte, vasele de sange se dilata, se maresc, concentrandu-se pe zonele arse de pe piele. Excesul de sange nu face decat sa imprumute pielii culoarea rosiatica, marind si temperatura locala.

De ce te ustura pielea?

Celulele afectate de soare trimit creierului mesaje, transmitandu-le suferinta lor si activand receptorii de durere. Acestia sunt raspunzatori pentru sensibilitatea pielii si chiar usturimea ce poate aparea.

De unde nuanta maronie a pielii bronzate?

In replica la razele ultraviolete care ard straturile de piele, organismul produce mai multa melanina, pigment care intuneca pielea. Acesta absoarbe radiatiile si protejeaza celulele de efectul distructiv al razelor de soare.

Cei mai multi oameni nu se innegresc dupa doar o zi petrecuta la plaja sau o sedinta la solar, pentru ca dureaza pana ce pielea produce melanina.

Cum actioneaza crema cu protectie solara?

Cele mai eficiente astfel de produse protejeaza atat de razele de tip UVA, cat si de cele de tip UVB. Acestea functioneaza absorbind razele ultraviolete si refractandu-le ulterior.

Crema cu factor de protectie de 30 este de doua ori mai buna decat cea cu 15?

Nu neaparat. Factorul de protectie al cremei iti spune cat timp ai la dispozitie pana sa te arzi.

Un factor de protectie de 30 iti mareste de 30 de ori protectia naturala a pielii, refractand 97% din razele solare care te-ar putea arde. Un factor de protectie de 15 refracteaza 93% dintre razele nocive pielii.

De ce risti mai mult sa te arzi pe plaja?

Razele de soare sunt reflectate de nisip si apa (la fel si de zapada). Si mai intervin si alti factori, cum ar fi: ultravioletele sunt mai puternice vara, la mijlocul zilei, la altitudini mai mari si mai aproape de Ecuator.

Chiar si intr-o zi noroasa, pana la 80% din razele soarelui pot trece de nori, ceata sau smog.

Un pic de roseata nu strica nimanui, nu-i asa?

Gresit. Expunerea la razele ultraviolete poate face ca celulele din piele sa sufere mutatii, cauzand cancerul. Iar basicile cauzate de arsurile solare din copilarie sau adolescenta maresc riscul de a face cancer de piele la maturitate, pentru ca alunitele periculoase au timp sa se dezvolte.

Alte efecte nocive ale expunerii la soare sunt pielea subtiata si ridata, petele maronii si chiar cataracta.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/08-30-2009/relatia-dintre-tine-si-soare-pe-deplin-inteleasa-867043




Relatia dintre tine si soare, pe deplin inteleasa? - articole medicale - startsanatate