ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Streptococul B si sarcina - articole medicale

Streptococul B este un germen prezent in flora saprofita a tractului intestinal si urogenital, mai ales la femei. De obicei, nu este periculos pentru adultii sanatosi, in schimb poate fi fatal in cazul nou-nascutilor si al varstnicilor. Despre infectiile provocate de streptococul B ne vorbeste dr Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase, seful sectiei de boli infectioase I din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes".
 
 

 

De la mama la copil

Streptococul B se poate transmite de la mama la copil in timpul nasterii prin contactul cu secretiile vaginale. Infectia cu streptococ B constituie una dintre principalele cauze de deces la nou-nascuti. Multe mame nu stiu insa ca au aceasta infectie, ea neavand nici o forma vizibila de manifestare. De aceea este recomandat ca toate gravidele sa efectueze in trimestrul al treilea de sarcina analize pentru depistarea streptococului B. Astfel, intre saptamanile 35 si 37 de sarcina, vor fi facute examene ale secretiilor vaginale, urocultura, hemocultura, sputa.

Riscul de transmitere a infectiei este mare daca mama a mai dat nastere unui copil infectat cu streptococul B. Totodata, posibilitatea de infectare cu streptococul B creste in cazul in care copilul se naste dupa 18 ore de la ruperea apei, travaliul incepe inainte de 37 de saptamani de sarcina, iar febra este prezenta pe durata travaliului.


Tratament cu antibiotice

Gravidele care au fost depistate cu streptococ B vor urma un tratament cu antibiotice in ultimele saptamani de sarcina. In cazul in care travaliul se declanseaza inainte de depistarea infectiei, iar medicul considera ca gravida prezinta riscul de a transmite copilului streptococul B, aceasta va fi supusa unui tratament cu antibiotice in timpul travaliului. In lipsa tratamentului, nou-nascutii infectati cu streptococ B pot face pneumonie, meningita, septicemie, iar aproape 10% dintre acestia mor din aceste cauze.

Simptomele infectiei cu streptococ B la nou-nascuti sunt: dificultati in respiratie, moliciune neobisnuita a extremitatilor corpului, contractura musculara accentuata, refuzul alimentatiei, letargie (somnolenta, trezire greoaie), convulsii, febra (39-40 de grade Celsius) sau dimpotriva hipotermie (sub 36 de grade Celsius).

VARSTNICI.
Infectia cu streptococ B este frecventa si in cazul varstnicilor. Din aceasta cauza, ei prezinta riscul dezvoltarii unor complicatii grave: pneumonie, infectii genitale si urinare, infectii de parti moi, septicemie etc. Tratamentul cu antibiotice este prescris de medic in functie de starea varstnicului, boli asociate, simptome si locul infectiei.

VACCIN. In ultimii ani, cercetatorii lucreaza la crearea unui vaccin impotriva streptococului B. Cu ajutorul acestuia ar putea fi prevenita infectia atat in cazul mamei, cat si al nou-nascutului. Vaccinul ar putea de asemenea sa reduca numarul nasterilor premature, cauzate de infectia cu streptococ B prin ruptura precoce a membranelor.


http://sanatate.jurnalul.ro/




Streptococul B si sarcina - articole medicale - startsanatate