ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Tuberculoza - articole medicale

Tuberculoza este o maladie infectioasa, care, in cazul nedepistarii la timp sau a tratarii inadecvate, poate duce la pierderea capacitatii de munca, invaliditate si deces.

 In cele mai multe cazuri,  tuberculoza afecteaza plamanii (tuberculoza pulmonara), dar poate afecta si alte organe (tuberculoza oaselor si articulatiilor,  tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza renala, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, tuberculoza ochilor, tuberculoza aparatului uro-genital)

 

 Cauzele aparitiei tuberlculozei

Tuberculoza este provocata de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis) descoperit de  medicul Robert Koch. Aceste este un microorganism neobisnuit de viabil, care isi pastreaza proprietatile la uscare, congelare, dupa prelucrarea cu alcool, acid si alcalii. Lumina directa a soarelui, temperaturile ridicate si substantele care contin clor distrug rapid bacteriile. Din aceasta cauza, cel mai mare risc de contaminare cu tuberculoza este reprezentat de incaperile inchise, intunecoase, umede si neaerisite.

 

   Contaminarea

De cele mai multe ori, tuberculoza este transmisa pe cale aeriana de la bolnavul care elimina micobacteria tuberculozei prin stranut, vorbire, scuipat, tuse.

 Astfel, impreuna cu aerul inspirat, bacilul patrunde in plamanii persoanelor sanatoase, provocand tuberculoza. Contaminarea se poate realiza doar in cazul tuberculozei pulmonare. In cazul celorlalte forme ale maladiei,  contaminarea nu poate avea loc, intrucat bacilii nu pot fi raspanditi in aer.

 

 Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza, indiferent de statutul social si situatia materiala. Riscului ridicat de transmitere a infectiei sunt expuse:

- persoanele care se afla în contact permanent cu bolnavii de tuberculoza pulmonara contagioasa;

- persoanele cu imunitate scazuta, cauzata de subnutritie si conditii nefavorabile de viata, afectiuni cronice;

- persoanele infectate cu HIV;

- fumatorii activi; persoanele care consuma alcool si/sau droguri;

- copiii nevaccinati contra tuberculozei.

 

 Consecinte ale tuberculozei

-  Bacilii tuberculozei distrug tesutul pulmonar, ducand la invaliditate grava a bolnavilor si la deces.

- Boala poate evolua latent timp indelungat si poate fi depistata tarziu astfel,necesitand un tratament mai complicat si mai lung, care, adesea, nu poate fi tocmai eficient.

  Simptome

  in cazul tuberculozei pulmonare: 

- Pierderea poftei de mîncare

- Scadere brusca în greutate

- Frisoane, aparitia inexplicabila a febrei

- Transpiratii excesive, mai ales noaptea

-Dureri în regiunea cutiei toracice

-Tuse indelungata (mi mult de 3 saptamani), sau cu / si sange

- Oboseala permanenta

 

Cum procedam?
   Imediat ce ati depistat simptomele enumerate mai sus, adresati-va medicului de familie. Acesta va va da trimitere la ftiziopneumolog. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat. Nu incercati sa va vindecati in conditii casnice. Numai un tratament  adecvat, prescris de un specialist, va va putea vindeca.

  Investigatiile necesare 

Principalele investigatii efectuate în caz de suspectare a tuberculozei la maturi sunt: examenul medical, analiza microscopica a sputei si radiografia cutiei toracice. Toate aceste investigatii nu provoaca dureri si sunt inofensive. Volumul de investigatii este stabilit de medic.

 

    Tratament

In prezent, exista cateva preparate antituberculoza eficiente, care contribuie la:

- stoparea dezvoltarii mycobacteriilor tuberculozei

- distrugerea mycobacteriilor tuberculozei

- prevenirea dezvoltarii rezistentei mycobacteriilor tuberculozei la medicamente

    În functie de preparatele antituberculoase, proprietatile mentionate mai sus se manifesta în mod diferit. De aceea , in urma examinarii bolnavului si pe baza rezultatelor analizelor efectuate, doctorul  stabileste combinatia optima ale acestor preparate. Administrarea preparatelor medicamentoase bolnavului are loc sub supravegherea directa a lucratorilor medicali.

      Tratarea tuberculozei este un proces îndelungat, cu durata de cateva luni. Pe durata tratamentului, periodic, sunt efectuate analize ale sputei la prezenta mycobacteriei tuberculozei si alte investigatii necesare. Pentru un tratament eficient este necesara respectarea cu strictete a tuturor indicatiilor medicului.

Daca tratamentul se efectueaza in stricta conformitate cu prescriptiile medicului, boala cedeaza. Pacientul  se vindeca si nu mai prezinta o sursa de infectie pentru societate.

 

  Care sunt consecintele bolii netratate?

În unele cazuri tuberculoza evolueaza atît de repede încît decesul bolnavului poate surveni peste cîteva luni. în celelalte cazuri boala evolueaza cronic. Acutizarea acesteia decurge foarte greu - cu febra, tuse persistenta si dureroasa, hemoptizie. Bolnavul pierde în greutate, pierde nu doar capacitatea de munca, ci si capacitatea de a efectua lucrari simple în gospodarie, de a se misca. Extenuat si neajutorat el poate supravietui cîtiva ani, continuînd sa infecteze pe cei din jurul sau.

 

 Cum poate fi prevenita infectarea cu tuberculoza

  Este necesar ca toti bolnavii de tuberculoza sa solicite la timp asistenta medicala si sa obtina un tratament complex. Cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp si tratamentul adecvat.Astefel, reducand numarul bolnavilor, se micsoreaza focarul. Totodata, fiecare om poate si trebuie sa contribuie la cresterea imunitatii organismului sau. Renuntarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, calirea organismului, exercitiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.

 Daca in casa exista bolnavi de tuberculoza, pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesara aerisirea frecventa a incaperii si curatarea umeda a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, in timpul tusei si stranutului, trebuie sa-si acopere nasul si gura cu o batista sau cu un servetel, sa utilizeze scuipatoare, care urmeaza a fi dezinfectate. Batistele si servetelele cu sputa trebuie distruse.

 


http://www.sanatate.go.ro/afectiuni_2.htm#Tuberculoza






Tuberculoza - articole medicale - startsanatate