ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Uleiurile vegetale rafinate - beneficiu sau pericol pentru sanatate? - articole medicale

Uleiurile vegetale rafinate - beneficiu sau pericol pentru sanatate?Astazi, majoritatea covarsitoare a uleiurilor destinate consumului uman care se gasesc pe piata este reprezentata de cele rafinate, acestea avand si cele mai accesibile preturi. Cat de bune sunt insa ele pentru sanatate?

Catre anul 1940, metoda producerii uleiurilor alimentare a suferit o modificare importanta: s-a trecut, in masa, de la presarea la rece la cea la cald, apoi la utilizarea solventilor chimici, potrivit apa, pentru a creste rentabilitatea economica.

Dupa ce i se mai adauga o culoare de un galben frumos, din categoria E-urilor, si un conservant pentru a nu rancezi usor, uleiul rafinat este gata pregatit pentru vanzare.

Uleiul rafinat = produs mort

Cat de bun este acest ulei rafinat pentru sanatate? Desi cei mai multi dintre noi il consumam zilnic, tratandu-l ca "un combustibil" obisnuit pentru organism, este bine de stiut ca acest proces al rafinarii are efecte nedorite, printre care: sunt distruse majoritatea calitatilor nutritive ale materiile vegetale folosite (vitamine, minerale, enzime), uleiul contine urme de produse chimice (hexan) si acizi grasi saturati (grasimi trans).

In aceste conditii, afirmatia unor specialisti care numesc uleiul rafinat "un produs mort si daunator sanatatii" nu pare deloc hazardata. Acest aliment este devitalizat, lipsit de factori esentiali pentru buna functionare a organismului, pentru reinnoirea tesuturilor si realizarea functiilor cognitive.

Acizi grasi saturati

Grasimile trans sau acizii grasi saturati cu care se "imbogatesc" uleiurile in urma rafinarii sunt incriminati in numeroase afectiuni, printre care bolile cardiovasculare, colesterol marit, diabet, alergii, cancer, boli degenerative ale articulatiilor. Efectul nociv al acestora devine si mai mare prin utilizarea uleiului la prajeli repetate.

Depresii si tulburari de comportament

De remarcat ca odata cu producerea in masa a uleiurilor rafinate s-a constatat o crestere a numarului de depresii si tulburari de comportament, semn ca un astfel de produs nu i-a picat prea bine creierului nostru.

Medicul David Servan-Schreiber, care a facut numeroase studii legate de alimentatia anti-cancer, are cateva constatari interesante legate de consumul acestor uleiuri. El a asemuit creierul nostru cu un motor de inalta performanta, programat sa functioneze cu benzina premium, insa pe care noi il alimentam zilnic cu motorina de cea mai slaba calitate. Consecintele nu intarzie sa apara.

Varianta uleiurilor presate la rece

Pentru toti cei care considera ingrijoratoare aceste informatii legate de uleiurile rafinate exista varianta uleiurilor presate la rece. Desi sunt putin bagate in seama, datorita abundentei pe piata a uleiurilor rafinate, folosirea lor in bucatarie reprezinta un pas in folosul sanatatii. Preturile mai mari nu ar trebui sa descurajeze, deoarece sunt mai spornice la gatit.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/uleiurile-vegetale-rafinate-beneficiu-sau-pericol-pentru-sanatate-1197212




Uleiurile vegetale rafinate - beneficiu sau pericol pentru sanatate? - articole medicale - startsanatate