ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de termeni medicali online

Cauta termeni medicali alfabetic:

HIPERTENSIUNE ARTERIALA < Termeni medicali care incep cu litera h < Dictionar medical
Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea anormala, permanenta sau paroxistica, a tensiunii arteriale in repaus.
Presiunea sangvina creste in mod normal ca raspuns la activitatea fizica.
Hipertensiunea arteriala apare atunci cand, in repaus, cifrele depasesc 16 centimetri mercur pentru presiunea maxima, sau sistolica, si 9 centimetri pentru presiunea minima, sau diastolica. Nu exista hipertensiune atunci cand presiunea minima este mai mica de 9; hipertensiunile pur sistolice sunt mai ales cauzate de emotie si stres. De altfel, aceste praguri pot fi depasite la o persoana in varsta, deoarece presiunea sangvina creste cu varsta. Invers, la un copil, aceste cifre sunt mai mici.
Cel mai frecvent revelatoare sunt simptomele cerebrale: dureri de cap, mai ales in cea de a doua jumatate a noptii sau la trezire, dezechilibru in picioare si la mers, pierderi de memorie, oboseala, tulburari oculare.
Simptomele cardiace sau renale, ca o poliurie sau o polakiurie sunt mai rar revelatoare. Dar, tot in aceeasi masura, hiperpensiunea arteriala nu provoaca nici un semn: ea este, in general, descoperita cu ocazia unui examen de rutina. Printre complicatiile unei hipertensiuni arteriale netratate, se gasesc accidentul vascular cerebral, hemoragia meningeana, insuficienta cardiaca, leziunile renale si o retinopatie.
Tratamentul trebuie sa atace cauza in toate cazurile cand este posibil. Asa se face ca multe hipertensiuni de origine definita sunt curabile chirurgical: ingustarea istmului aortic, afectiunea unuia sau ambilor rinichi, tumorile benigne ale suprarenalei.
Printre hipertensiunile curabile medical, trebuie retinuta hipertensiunea nefritelor acute si hipertensiunea femeilor gravide. In toate cazurile se impune o igiena a vietii: trebuie suprimate surmenajul si eforturile mari, trebuie luptat impotriva stresului, trebuie urmat, in caz de esec, un regim pentru pierderea din greutatea corporala, trebuie incetat fumatul.
Aceste prescriptii trebuie sa fie cu atat mai stricte cu cat hipertensiunea este mai severa si pacientul mai tanar.
In hipertensiunile severe si in caz de accidente evolutive, este necesara odihna. In general, este indicat un regim alimentar fara sare sau putin sarat.
Este important ca tratamentul sa fie urmat cu regularitate, deoarece o intrerupere intempestiva a acestuia expune la o crestere brusca de tensiune arteriala.





hipertensiune arteriala - Termeni medicali care incep cu litera h - dictionar medical - startsanatate