Leucemia este un termen generic folosit pentru a defini un grup de boli caracterizate prin prezenta in exces in maduva osoasa si, uneori, in sange a leucocitelor sau a precursorilor leucocitari. Leucemiile sunt neoplasme derivate din celulele hematopoietice, care prolifereaza initial in maduva osoasa inainte de a disemina in sangele periferic, splina, ganglioni limfatici si, in final, in alte tesuturi. Prin aceasta se deosebesc de limfoame care apar initial la nivelul ganglionilor limfatici, dar pot de asemenea sa disemineze (in faza leucemica) in sange si maduva. Clasificarea leucemiilor s-a realizat dupa:
1. celula de origine: - leucemie limfoida; - leucemie mieloida.
2. rapiditatea evolutiei clinice: - leucemie acuta; - leucemie cronica. Cauzele leucemiilor nu sunt cunoscute in majoritatea cazurilor. Factorii determinanti sau predispozanti pot fi: - genetici; - infectiosi (la om etiologia virala este certa doar pentru leucemia acuta limfoblastica cu celule T a adultului, care este produsa de virusul uman al leucemiei cu celule T tipul I HTLV-I); - de mediu (expunere profesionala, terapeutica sau accidentala la radiatii, expunere la unele substante chimice ca benzenul si alte hidrocarburi aromatice). Proces malign care se dezvolta din celule hemopoietice ale maduvei oaselor. Afecteaza productia de leucocite (globule albe), determinand reproducerea lor incontrolabila, in detrimentul celulelor sanatoase.
Evolutia si rapiditatea leucemiei variaza in functie de tipul leucemiei si varstei globulelor albe afectate initial. Leucemiile pot fi acute sau cronice. Cele acute sunt leucemiile care se dezvolta din celule blastice, dar nu se transforma in leucemii cronice. Leucemii cronice sunt cele ce se dezvolta din celule hemopoietice precursoare, care isi pastreaza proprietatile sale de maturizare pana la celule mature. Cauzele mortii pot fi sangerarile interne datorita numarului scazut de trombocite sau, mai frecvent, datorita infectiilor datorate unui virus sau unei bacterii care, in mod normal ar fi putut fi eliminate de globulele albe sanatoase.
Sinonim: leucoza