Loaza este o boala parazitara de origine africana cauzata de infectia cu o filarie parazita, loa-loa.
Loaza nu se intalneste decat in anumite regiuni ale Africii tropicale: sudul Nigeriei si Camerunului, Republica Centrafricana, Gabon, Congo, nordul Zairului si al Angolei.
Boala se transmite prin intepatura unui taun, chrysops, care, hranindu-se, extrage larvele numite microfilarii din circulatia sangvina a subiectilor atinsi. Taunul traieste la marginea raurilor, in regiunile forestiere, si intepatura lui, care se produce in plina zi, este greu de evitat. Microfilariile cresc in organism si devin viermi de 2 pana la 7 centimetri lungime, care se deplaseaza in permanenta sub piele, unde sunt vizibili, si sub conjunctiva ochiului.
Deplasarea viermelui in organism provoaca placarde inflamatorii pe torace, pe maini si pe antebrate, indeosebi, cunoscute sub numele de edeme de Calabar. Bolnavul se plange de mancarimi, de umflari trecatoare ale bratelor, antebratelor, fetei si toracelui. Trecerea unui vierme sub conjunctiva ochiului cauzeaza un edem dureros, dar benign.
Tratamentul este rezervat, in general, persoanelor foarte deranjate de boala si care nu mai sunt expuse unei noi infestari. El nu este sistematic, boala fiind benigna.
Tratamentul se face la spital si medicul prescrie in general, in doze treptat crescatoare, dietilcarbamazina. Aceasta substanta poate declansa reactii alergice uneori grave.
Sinonime: filarioza cu loa-loa, filarioza loa, loasis, loiaza.