ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de termeni medicali online

Cauta termeni medicali alfabetic:

MIGRENA < Termeni medicali care incep cu litera m < Dictionar medical
Migrena este o boala caracterizata prin accese repetitive de dureri de cap.
Are cauza necunoscuta. Durerile sunt provocate probabil de o dilatatie a arterelor cerebrale; in plus, exista sigur un factor ereditar, deoarece se observa adeseori mai multe cazuri de migrena intr-o aceeasi familie. Crizele sunt declansate de catre diferiti factori, stresul, sau din contra destinderea fizica, imobilizarea la pat, postul, lipsa sau excesul de somn, zgomotul sau un miros, apropi┬Čerea fluxului menstrual la femei. Sarcina si luarea de pilule contraceptive pot creste sau diminua frecventa migrenei de la o femeie la alta.
Migrena comuna, cuprinde crize de dureri de cap care se instaleaza treptat, dureaza mai multe ore chiar zile, se intinde la jumatatea dreapta sau stanga a craniului, cel putin la inceputul crizei, si este resimtita de multe ori ca pulsatii. I se mai asociaza si alte semne: tulburari digestive, intoleranta la lumina, intoleranta la zgomot, exacerbarea durerilor de cap in cursul unui efort fizic.
Migrena oftalmica este o alta forma de migrena, in care durerile de cap sunt precedate de semne neurologice vizuale: scotom scintilant, hemianopsia laterala homonima. In alte forme, migrena este insotita de tulburari neurologie severe: vertije, senzatie difuza de furnicaturi, in mod exceptional hemiplegie.
Tratamentul cuprinde doua capitole, tratamentul crizei si tratamentul de fond.
Migrena la copil, aproximativ 5% dintre copii pot fi afectati de migrena, atat baieti, cat si fete. Crizele lor sunt adesea mai scurte decat cele ale adultilor, cu dureri de cap localizate la frunte si cu tulburari digestive predominante. Aurele vizuale iau o forma fantastica: inversie, divizare, marire sau lungire a lucrurilor vazute, viziuni fantasmagorice. De cele mai multe ori criza se termina printr-un somn reparator. La unii copii, durerile abdominale recidivante, varsaturile, vertijele, survenind in crize, ar constitui ÔÇ×echivalenti migrenosi".
Tratamentul crizei trebuie sa fie intreprins cat mai precoce posibil, de la inceputul durerilor de cap, cu scopul de a avea o buna eficacitate. Daca analgezicele uzuale nu sunt de ajuns, se folosesc derivati ai ergotului secarei ca tartratul de ergotamina.
Tratamentul de fond este urmat zi de zi cu scopul de a diminua frecventa crizelor. Din cauza unor efecte nedorite ale medicamentelor, acesta nu este indicat decat in crize atat frecvente, cat si invalidante. De obicei, se utilizeaza derivatii ergotului secarei, antisero-toninele, betablocantele, antidepresivele.
Cateva gesturi simple pot ameliora o stare migrenoasa: aplicarea unei presiuni pe tampla dinspre partea dureroasa, ori aplicarea pe cap a unor comprese cu gheata sau fierbinti. Alte remedii simple, purtatul de lentile colorate, bautul unei cafele tari sau mancatul unei bucati de zahar pot fi de ajutor, in plus, dormitul in loc lipsit de zgomot si de lumina pot linisti adesea o migrena. Pentru unele migrene specifice, exista un tratament particular. Acesta este cazul migrenelor care nu survin decat in momentul fluxului menstrual, care pot fi prevenite prin aplicarea unui gel cu estrogeni.

Migrena - Termeni medicali care incep cu litera M - dictionar medical - startsanatate