ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de termeni medicali online

Cauta termeni medicali alfabetic:

PALUDISM < Termeni medicali care incep cu litera p < Dictionar medical
Paludismul este o boala parazitara provocata de infestarea cu hematozoare din genul Plasmodium.
Acesti paraziti traiesc in ficatul omului, apoi in globulele sale rosii, a caror distrugere o provoaca ceea ce declanseaza accesul febril.
Paludismul este boala cea mai raspandita din lume, in particular in tarile tropicale.
Parazitii se transmit omului prin intepaturile anofelilor femele infestate. Ei mai pot fi transmisi si in cursul unei transfuzii sangvine, ori de la mama la fat in timpul sarcinii.
Parazitii invadeaza mai intai ficatul, apoi globulele rosii, in care se multiplica.
Perioada de incubatie dureaza de cele mai multe ori de la una la doua saptamani, dar se poate prelungi pana la mai multe luni - chiar mai multi ani - daca subiectul a luat medicamente antipaludice in scop preventiv. In acest ultim caz, crizele, daca apar, sunt benigne. Ele pot sa se manifeste tardiv, dupa intreruperea tratamentului.
Crizele de paludism comporta intotdeauna un acces de febra de 40 sau de 41°C si frisoane, apoi o cadere a temperaturii insotita de transpiratii abundente si senzatie de frig.
Puseele de febra se produc, in general, din doua in doua zile, mai rar in fiecare zi sau din trei in trei zile.
Doar parazitul Plasmodium falciparum este cauza unui acces de febra mortal in absenta tratamentului.
Atunci cand crizele de paludism se repeta des, timp de mai multi ani, si cand sunt prost ingrijite, se instaleaza un paludism visceral cu o anemie, un icter, o splina care creste si se poate rupe, si o stare de mare oboseala.
Chinina, indispensabila in timpul acceselor pernicioase, constituie tratamentul obisnuit al tuturor formelor de paludism. Este, de asemenea, posibil sa fie folosite artemeterul, clorochina, meflochina sau halofantina.
Utilizarea medicamentelor antipaludice este absolut necesara inca dinainte de a pleca intr-o tara in care se intalneste paludismul, pe toata durata sederii in acea tara si o perioada de timp dupa intoarcerea din tara respectiva, in majoritatea tarilor tropicale.
De asemenea, trebuie avuta in vedere dotarea, in caz de sedere intr-un loc izolat, cu o cantitate suficienta de medicamente pentru un tratament curativ in fata oricarui simptom care evoca o criza de paludism. Daca durata sederii este mai mare de 3 luni, va fi necesar sa se ia in fiecare zi clorochina si proguanil, tratamentul trebuind sa fie urmat si dupa intoarcere, timp de doua luni.
Este obligatorie utilizarea plasei impotriva tantarilor, plasa imbibata cu insecticid, care permite indepartarea tantarilor.
Sinonim: malarie.

Paludism - Termeni medicali care incep cu litera P - dictionar medical - startsanatate