ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ABELCET < Medicamente care incep cu litera A < Dictionar Medicamente
Indicatii:
Medicamentul este toxic; folosit in principal pentru pacientii cu infectii fungice progresive si potential fatale. Produsele pe baza de lipide scad semnficativ toxicitatea renala de aceea amfotericina B pe baza de lipide este recomandata pacientiilor cu disfunctii / leziuni renale, cand amfotericina B nu se poate sau trebuie administrata.
Abelcet: in infectiile fungice sistemice invazive care sunt refractare la amfotericina B dezoxicolat sau la care disfunctia sau toxicitatea renala face imposibila folosirea produsului dezoxicolat.

Contraindicatii
A se vedea Amfotericina B dezoxicolat

Precautii
Nu este folosit pentru a trata infectiile fungice noninvazive inclusiv candidoza orala, vaginala, esofagiana la pacientii cu un numar normal de neutrofile. A se folosi cu precautie in disfunctiile renale.
Prepararea pentru administrare a complexului Amfotericinei B pe baza de lipde (Abelcet): agitati usor fiola pana cand dispare sedimentul. Extrageti doza dorita din fiola folosind seringi sterile de 20 mL cu un ac de diametru 18. Demontati acul seringii si inlocuiti-l cu unul cu filtru de 5 microni. Fiecare ac cu filtru este folosit pentru o singura fiola. Inserati apoi acul cu filtru al seringii intr-o punga de perfuzie IV ce contine solutie dextroza 5% si goliti continutul seringii in punga. Concentratia perfuziei ar trebui sa fie 1 mg/mL. Pentru copii si la cei cu probleme CV medicamentul se poate dilua in solutie dextroza 5% pana la o concentratie recomandata de 2 mg/mL.
Observatii pentru pacient - familie:
Terapia cu amfotericina necesita, de obicei un timp indelungat pentru a asigura un raspuns adecvat (eradicarea organismelor) si pentru a preveni recaderile. Anuntati medicului orice semn de anorexie, greata, varsaturi, cefalee, rash, febra sau frisoane. Anuntati orice schimbari ale aportului si eliminarilor si scaderea severa in greutate. Consumati lichide in cantitatile indicate de medic pentru a preveni efectele nefrotoxice. Anuntati simptomele neurologice cum ar fi tinitusul, tulburarea vederii sau vertijul. Anuntati medicului orice hemoragie, aparuta spontan, tumefactia tesuturilor moi ca si vertijul sau hipoacuzia.
Reduceti efectele gastro-intestinale au ajutorul antihistaminicelor sau antiemeticelor, administrate inainte de inceputul terapiei, sau prin administrarea medicamentului inainte de mese. Incercati consumarea de mese frecvente si in cantitate redusa daca apare diaree.
Reactia febrila se poate reduce odata cu terapia pe timp indelungat; durerile musculare pot fi datorate nivelelor scazute de potasiu.
Supradozarea: A se vedea Amfotericina B dezoxicolat.
Interactiuni medicamentoase: A se vedea Amfotericina B deoxicolat.

Reactii adverse:
Reactiile sunt comune celor trei medicamente (Abelcet, AmBisome, Amphotec). Cardiovasculare: hipotensiune, hipertensiune, stop cardiac, tahicardie. Gastro-intestinale: greturi, varsaturi, diaree, hemoragii gastro-intestinale.
SNC: cefalee, anxietate, confuzie, leucoencefalopatie.
Respirator: insuficienta respiratorie, hipoxie, tuse persistenta, epistaxis, revarsat pleural, rinita.
Hematologice: trombocitopenie, anemie, leukopenie.
Dermatologice: iritatie, prurit, transpiratie.
Reactii la perfuzare: febra, tremor, frisoane, hipotensiune, anorexie, cefalee, tahipnee. Diverse: frisoane, febra, insuficienta multipla de organ, sepsis, reactie anafilactica, infectii, insuficienta renala, astenie, hematurie.
Exista si reactii speciale mentionate doar pentru Abelcet.
Cardiovasculare: stop cardiac, infarct miocardic, cardiomiopatii, aritmii inclusiv fibrilatii ventriculare.
Gastro-intestinale: melena, durere epigastrica.
SNC: convulsii, neuropatie periferica, AVC, encefalopatii, sindrom extrapiramidal. Hematologice: leucocitoza, eozinofilie.
Genito-urinare: oligurie, anurie, acidoza tubulara renala, impotenta.
Respiratorii: astm, bronhospasm, edem pulmonar, hemoptizie, embolie pulmonara, revarsat pleural.
Hepatice: hepatita, icter, insuficienta hepatica acuta, hepatomegalie, colangita, colecistita.
Dermatologice: Rash maculopapular, dermatita exfoliativa, eritem multiform. Musculoscheletale: miastenie, mialgie, artralgii.
Oftalmice: diplopie, tulburari vizuale.
Otice: pierderea auzului, hipoacuzie.
Diverse: scadere ponderala, reactii la locul injectarii (inclusiv inflamatie, reactii de tip anafilactic si alte reactii alergice), soc, tromboflebita, anorexie, acidoza.

Actiune:

Antibiotic, antifungic: A se vedea de asemenea Amfotericina B dezoxicolat. Produsele bazate pe lipide maresc timpul de circulatie si biodistributia amfotericinei. Pentru ca produsele lipidice au tendinta sa stea in circulatie mult timp, ele se pot localiza si atinge concentratii crescute in tesuturile cu permeabilitate capilara crescuta (inflamatii, infectii, si tumorile solide). Important este ca, cele trei produse ce contin amfotericina B bazata pe lipide (Abelcet, Ambisome, Amphotec) au proprietati fizice, chimice si biologice diferite si ca atare au proprietati farmacologice si efecte adverse diferite. Toate aceste produse au un timp de injumatatire terminal lung, ce variaza in functie de produs (6,3-8,6 h pentru AmBisome, 27,5-28,3 h pentru Amphotec, si aproximativ 173,4 h pentru Abelcet)

Mod de administrare:
Intravenos- Infectii fungice sistemice: 5 mg/kg/zi ca solutie de 1 mg/mL perfuzie si administrat la 2,5 mg/kg/zi.
La copii si la cei cu boli cardiovasculare, diluati medicamentul pana la concentratia finala de 2 mg/mL.
Daca perfuzarea dureaza mai mult de 2 ore, agitati continutul. Nu folositi filtru intern.

ABELCET - medicamente care incep cu litera A - dictionar medicamente - startsanatate